移英朋友話想回流香港,佢講完我又覺得有佢道理

403 回覆
203 Like 660 Dislike
朋友兩公婆之前見唔對路
一早賣樓 LOTR一開閘就立即過左UK仲買左層樓
依家黎左三年 見佢地住大屋生活又開心左
突然今日同我講話想回流

佢話 三年前賣完樓黎到 UK層樓仲升左唔少
如果佢依家賣樓 返香港買返舊時層樓
扣完三年洗費同人工 佢都仲有錢賺
換言之佢依家如果回復以前狀態
玩左三年仲要冇返工情況下 都仲多錢過本身留係香港
就當收錢去左三年旅行

我聽完覺得幾有道理
發現回流潮原來唔係因為香港生活好
係因為樓爆
根本班移民撚出到去都係受盡苦難唔敢講
留港瞓住贏
英國生活本來就差左,移英撚不願面對啫
點解唔敢講? 6000蚊就買到張機票隨時返香港
20幾萬人走左 絕大部份人試完係UK生活之後都唔想回流係事實
唔係話英國冇野差 不過實實在在比較完嘅選擇最客觀
你問我會唔會回流 我可以肯定話你知傻的嗎
英國生活好過香港好多 回流? 不了
差左D咩? 物價貴左D囉
另一邊廂香港
不過認真要讚下你地個AI
永遠英國POST你同你同事都可以搶到二樓
香港人性格
一早LOTR點會唔等多陣拎埋pssport先回流
根本回流原因只有一個
就係佢試過英國生活無香港生活咁好
講再多既理由都係柒
觀點與角度分別
佢覺得依家返去 同三年前比仲賺左
可能真. 唔洗返工悶過返香港OT掛
留意: 此貼標題觸及英國兩字
5毛全面進埸
香港地底泥過黎交完稅仲高咗人工 仲識到女朋友
好苦
想睇下計埋capital gain tax 係唔係真係有賺
俾D 數嚟參考下
齋up 一D 都唔convincing
根本回流原因只有一個
就係佢試過英國生活無香港生活咁好
講再多既理由都係柒
支語起跑sir fake news俾人圍屌完即刻勁勤力諗 topic點知都係翻炒移英

打完稅人工仲多左 年假35日
準時返工準時放工0 OT一日返8個半鐘 4日半
叫我返香港迫地鐵OT真係不了
黎到都係換iphone
幾次旅行呢到仲多選擇
我當佢英國冇賺 香港跌果節都甘啦
重作啦,用得LOTR嗰d應該差唔多4年架喇喎
未夠四年. 我講四年你又話重作. LOTR冇四年嫁喇
香港都唔會好得去邊,十年內全面同深圳接軌
望就望人工頂得住
點解3000蚊唔請要請你3皮野
點頂
呢樣真
論身家資產
走佬撚變晒贏家
留港樓層樓跌到仆街
弱智5毛藍蛆反駁隊嚇鳩你唔好走

= 你要盡快走
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞