移英朋友話想回流香港,佢講完我又覺得有佢道理

403 回覆
203 Like 660 Dislike
最好去大灣區生活
定個仔出左世之後開始上國安課扯旗未?聽閒幼稚園已經有得保護國家安全。

又有得負資產仲有得小粉紅育成,呢啲真係移民撚恨都恨唔到。
如果你上面兩個數據 做一個香港版
結果都係一樣
香港最多大陸人同南亞移入
而最多香港人移去英美澳加
依家要二取其一
英國點都好過香港
咁因為你係香港生活水平低過喺英國
同印度中国人一樣本土生活水平差

香港上流人士唔走
英國上流人士走
就代表比例上英國累積更多下流人士

你明唔明?
補充少少
香港平均樓價~800萬
UK平均樓價~250萬
如果一間平均價嘅樓都比你講到係垃圾樓
咁香港800萬嘅樓都係垃圾 用呢個標準先有得比

人地有好多野影響樓價高低
但由你轉述一次 就變左唔係靚區靚樓就係垃圾
250萬千呎4房大屋連花園 係垃圾樓
你唔好delete咗呢個factor
正如250萬你買500呎冇花園嘅細屋但靚區, 就唔係垃圾

swinton你同曼城local人講話靚區 睇下佢哋有咩反應
你個假設唔太岩
人人都係向上流
我先假設香港中層走唔係上層
但可以肯定入黎果班大陸人一定係低層
香港都係累積更多下流人士

再講.香港所謂上流唔走.只係搵錢果個人因為要係香港搵錢先唔走
你自己睇下高官富商仔仔女女幾多走晒去外國先
資產大把都係轉左去外國
英國都一樣 其實本身係英國搵大錢嘅人如果仲係英國搵到錢
你估真係話搬盤生意走就走咩
依家加稅 一直都係講係嚇走外資.

但退左休/已經唔洗係英國搵錢嘅人.怕比人割先走
而且所謂嘅走 咪好似香港有錢佬咁 退休就拎舊錢走囉
你睇誠哥
仲有 你唔好斷章取義
唔同地區唔同國家嘅平均樓價係冇可比性

英國250萬嘅樓係垃圾樓嚟, 因為好多樓都好低質
香港800萬嘅樓係高質

攞貼地餐廳比
正如麥記食物一餐平均價係$35
壽司郎一餐平均價係$200
你會唔會覺得麥記$35同壽司郎$200水平係一樣
垃圾就係垃圾, 唔係可以用平均價扯低其他野貴嘅平均價質素
我冇住過swinton我唔討論呢個例子呢間屋係咪垃圾樓
上面本身係討論緊香港樓價同英國樓價
反正係香港平均樓價嘅樓係順過英國平均樓價嘅樓係鐵一樣事實
你唔鐘意上面間屋. 仲大把選擇

事實上如果係香港賣左層香港平均樓價嘅樓
用同一價錢甚至一半
生活質素一定好過香港
你估個個都要住校區?
就算香港 大把人都唔係住係名校區
果D樓又真係好平咩?
比例上呀
一係簡單D問你, 平心而論你覺得英國定香港治安好D?

同埋高官富商仔仔女女係去讀書咋,你有冇見邊幾個留英工作?
個個讀完都返香港/去美國做野,鬼有留英

誠哥投資英國係因此香港經濟仆緊街
你睇佢同佢家人仲住喺邊先啦
比例上呀
一係簡單D問你, 平心而論你覺得英國定香港治安好D?

同埋高官富商仔仔女女係去讀書咋,你有冇見邊幾個留英工作?
個個讀完都返香港/去美國做野,鬼有留英

誠哥投資英國係因此香港經濟仆緊街
你睇佢同佢家人仲住喺邊先啦
你講到咁已經冇得可以講
你連點定義高低質你都講唔出客觀標準
我好簡單
一家人. 仔仔女女有自己間房
有車位. 15分鐘到超市. 45分鐘到大城(唔好話得倫敦先叫大城)
你就只係話好多因素. 香港就係好 英國就係差.
咁其實冇得比

而且依家比錢係同一個人
賣左香港800萬層樓. 你黎到買返同一個價
硬件上變半山豪宅啦
係,非洲印度大陸仲平啦
咁照你咁講 係咪可以用嚟同英國比?
你講自己要乜 咁又有幾客觀?
唔睇數據?因為移民好壞係主觀
如果你要用非洲同英國比去試圖反駁我
唔明有咩意義
英國生活質素本身係同香港差唔多
你就用第三世界比較
你嘈得賺我有咩意思

兩邊我都生活過
我揀UK. 住事實上我係覺UK完勝
舊時小朋友兩個人一間房,依家一人一間仲凸左間客房
以前隻狗跑多D都冇位
依家有埋花園比佢跑
以前要行10分鐘先到車.依家一出門一大步就係
呢D就係移英香港人話生活質素提升. 唔明你駁黎做咩
實實在在係提升左
你又比喻做非洲 又要數字上講到唔貴就唔係好樓
你期望我聽完之後會認同舊時係香港住得好D咩
大家咁話啦
兩邊我都生活過 我覺得香港好D
我一直強調 移民係好主觀
唔通你又期望我聽完之後會認同英國住得好D咩
你想要更多生活空間,我想要生活便利 治安好

你覺得"英國生活質素本身係同香港差唔多"
咁我都祝福你 搵到個啱自己同家人嘅地方
但事實上我3個朋友+舊同事嚟到都唔中意英國
佢哋本身喺香港做高層住緊800-1000萬嘅樓
都只係為小朋友離開香港
我想你知道,總有人中意或唔中意
我都覺得英國有野好,我認同樓平空間大有車玩,除此之外就冇喇
英國治安差 野食差 天氣差 稅高,咁你認唔認同先?
冇人想移民撚死
只係移民撚要接受一個事實:
世上係有人覺得英國唔好
香港治安係好無可否認
大陸治安都好好呀
實係好好住啦

成日聽人日講夜講香港治安好英國治安差
我未黎之前真係以為英國一出街就比人用刀斬
一入夜就唔敢出街
黎到咁耐冇比人打過
實實在在就係時間多左唔洗ot
間屋大左 壓力細左 空氣好左
講野唔會就住就住
實實在在係自己身上已經得益左
咪就係英國差又唔認 香港好唔認 又唔見佢地移去印度
你自己咪又用大陸做比喻
有意思咩?
不如你認認真真數下啲官仔仔女女
100個走左去外國嘅最後有幾多個回流
根本回流嘅只係老豆啲生意係香港
冇得唔返黎接管同繼續盤生意
正常唔係只可以係香港先生存到果班
絕大部份都唔返黎
咩意思?
咪就係我唔會覺大陸好住 更加唔會住囉
你話治安好講起
不如你又數下有幾多個留喺英國
你話樓平就好
我咪用平樓嘅地方囉
咪同你一鳩樣囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞