移英朋友話想回流香港,佢講完我又覺得有佢道理

403 回覆
203 Like 660 Dislike
港畜生活
做咩姐你冷靜啲
爛泥交唔係咁打的
珍,但想知咁多人走左有幾多受苦受難既要回流?
柒頭 你咪齋up
咪係,依家香港升到火箭咁
佢賣左香港層樓點會再買得返丫
因人廢言
你又知人哋生活好咗定差咗?
好多方面係
但係唔似香港咁扮晒無事歌舞昇平
起碼外國有問題社會係即時有迴響

都係嗰句 萬般皆下品 惟有澳紐美

英國本身就係閪 但係好多人仲係有情意結
例如班獌狗家庭 你咪有得佢地去辛苦
返份牛工死慳死抵 慳黎入奧脫福睇波
點知主場多數俾人炒 輸完波咪又死死地氣星期一返去做份閪工
仲俾印黑上司撚狗

移英本身就係錯 但留低又唔見得係安樂
根本無選擇兩舊屎

有條件嘅早就過咗澳洲 美國
你可以的。個名叫做港燦
洗碗碟機
日日超市格價買餸
拎到手都痛真心差咗
鬼唔知係香港做開垃圾嘅先至會去外國移民
移民唔係為民主自由?
講真移英撚已經好撚幸福
$6000係講緊cathay來回機票
加拿大聽講要Double
隔條河人工貴五倍
如果我係中國人心理都唔平衡啊
點解我呢邊就996 247鬥內卷
你地中學都畢唔到業 但做差佬搵3皮up
中國航空轉機來回先3千幾
一定係啦
走左班垃圾換左班高才
而家香港係咪好好景
人係自由,想去邊就去邊
東歐雞
你講起 我諗返起係香港食野要搭台
然後呀姐用塊勁污糟嘅布抹完
再用果隻手指插埋入個牛腩河D湯到拎比你
英國真係好難搵
人攞完passport 中意返非洲都得
錢真係唔好返黎
錢唔知下次仲可唔可能出到去
有frd本身份工一世唔會夠錢買香港樓又溝唔到女
說服退休阿爸媽賣樓移民 英國買兩間, 一其中間用嚟收租
收租果間為避稅 落咗個frd名
從此佢就變成日樓人士
佢喺英國好開心個個星期踢波做hea工
呢D例子咪去英國好囉, 喺香港食晒屎

但喺原本香港份工唔錯又有樓嘅人玩慣食慣
本身自己間屋又夠空間 就算唔出去食 同幾個frd打邊爐都唔係問題
駛撚去到英國先約到frd喺屋企食
而話喺英國先約frd喺屋企食係因為你有撚得揀咩
出到去D野食性價比低到第三世界咁

所以回流嘅 好大機會係香港同英國生活太大反差頂唔順 寧願返香港
話關政治事移英嘅都係扮黃扮大袋, 你係咁撚黃一早俾人拉鳩咗或上晒報啦, 根本就只係覺得有著數 / 貪平價移英先走, 講撚到自己好出力 有D人更離譜到原來反送中果期一次遊行都冇去過 (喺英國已經知有幾家人係咁)
留得英嘅, 好多都因為小朋友讀書 / 本身喺香港冇出頭

算啦, 其實而家返香港都冇問題, 樓又跌咁多返嚟執平貨都有so
由頭到尾至戇鳩只得一班
唔係留港撚 / 移英撚
而係19-21年話自己黃但仲喺香港買樓果班
冇眼光冇骨氣冇立場 (可能而家仲要北上)
真係抵撚你哋死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞