我們這代人買樓 等於必輸

460 回覆
725 Like 55 Dislike
keep住租咪得囉
黎緊又同業主續租了
租樓會唔會唔見左2百萬首期?
求其啦 買樓本身就係同政權變成命運共同體 買得樓即係信政府 信中共 呢啲人唔抵可憐 口講政府點衰 身體最撚誠實
唔會我成日買LV 一出門口可能得番7折
痴屋企住公屋十年咪賺2m
再等市區鐵路上蓋樓跌到2m就full pay購入
眼光獨到順風順水籍此階級洗牌一定係咁
窮撚應該拎公屋再生
無錢仲學人生仔咁就抵死啦
今日有200萬現金
買樓既選擇都多左好撚多
佢應該講緊地權去2047
爸爸幫手買既
我朋友阿爺過左世, 遺產留俾個孫FULLPAID買左3個單位, 佢算贏定輸
公屋俠由細到大痴老豆老母住
睇怕連自己房都靠老母執

仲叫佢哋幻想搬屋有幾麻煩
香港如果減人工再遇通漲一定變地獄
想像唔到生活成本世界第二高仲要再辛苦啲

每次有呢啲偉論都係連登公屋仔出
宜家月入中位數閒閒地都2萬1,點計到樓價會跌落2百萬

你覺得跌到落2m 姐,大把人跌到5m就入手又點計。呢幾十年,大把人錯失跌市良機,話咁快就到5,60歲。到時人又老,又無女,買嚟做乜都係住返公屋吧啦
幾時死先?2020死同2024死係兩樣野
一啲都唔複雜
依家高息環境啲資金去晒美國,carry trade嘅對象本來可以係港紙但日元更抵,我哋已經一邊著數咗個匯率又同時喺相對低息又冇被狙擊

美降息,美元一定維持唔到咁強,到時香港啲物價會上漲,到時未必會好似沙士咁十蚊兩餸飯,可能係調轉加價,樓會繼續跌,但係打工仔都係會買唔起,因為根本儲唔到錢
上年11月死, 今年6月就掃左3個單位
冇人迫你買
呢個時間cash is king 啦自用買一層咪算囉
我唔知佢個底....不過3個單位係一個收租, 一個單位佢既,一個單位個妹...老豆應該食埋條尾數
佢都癲撚左 唔買=痴老豆老母
我呢兩年都係租樓 , 都係靠自己 洗左唔係好多錢, 都係幾十萬, 一樣有自己地方
咁應該點
樓市唔係跌癡線
就係貴到癲

我地一般人可以點呢
咪又係輸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞