我們這代人買樓 等於必輸

460 回覆
725 Like 55 Dislike
我們這代人,從來沒可能在樓市贏到錢。

我們畢業時是2013、2014年,普通基層家庭不會有足夠資金實力上車。當你工作了三四年後,叻仔儲夠首期,你便發覺距離供樓的目標越來越遠。

到你儲夠首期上車,差不多2015、16年,樓市高峰期,你這時入市,基本上就是高位入市。

然後到了2018、19年,此時仍是樓市高峰。礙於辣招所限,你不能此時及時賣樓套現,資金牢牢套死了。

時間到了現在,2023、24年,樓市進入史無前例的衰退潮,樓市跌至十年前。

如果你買嘅樓不算太大,那還可以,基本上樓市這個遊戲喺我們呢一代係買得大輸得大。

呼吸Plan上車 變呼吸困難
政府按揭在當年收緊,所以地產商提供了二按做替代,亦即是所謂的呼吸Plan。如果你參與了呼吸Plan,你現在應該呼吸困難。

十年一覺揚州夢,現在樓價已經跌到去2016年左右的境地。所以我說,我們這代人,根本沒可能在這個樓市周期內贏到錢。

如果你現在當刻還要供樓,那就是倒輸。

因此,現在我給大家的建議是,像Life Commentator所說,千萬不要生仔。

供樓之餘,如果你還要背負小朋友的生活開支,你的財務負擔會急劇增加。很遺憾地,我們這一代開始進入成家立室、生兒育女的階段,現在生仔負擔大,加上供樓必輸,時代沒有放過我們這一代人。

林鄭當年送大禮,引你上車,結果就引了你中伏。

https://hk.finance.yahoo.com/news/%E6%B8%BE%E6%B0%B4%E5%B0%88%E6%AC%84%EF%BD%9C%E6%88%91%E5%80%91%E9%80%99%E4%BB%A3%E4%BA%BA%E8%B2%B7%E6%A8%93-%E7%AD%89%E6%96%BC%E5%BF%85%E8%BC%B8%EF%BC%88%E6%B8%BE%E6%B0%B4%EF%BC%89-020052356.html
咁咪唔好買 痴老豆老母間公屋一齊住
上年買。宜家輸50萬
Dklmch
好過d人21年買 已經輸少左好叻
先唔講輸唔輸問題
香港地想自己一條友住
唔買樓你一撚樣要租樓
一撚樣係輸
買樓就唔使講
21年買樓個班奶撚曬閪
跟本都痴撚線
https://www.wuchatprop.com.hk/%E6%8C%89%E6%8F%AD%E8%A8%88%E7%AE%97%E6%A9%9F/

【按揭計算機:最新基準】如何計算每月供款? (附公式及案例)

自己空間真係好緊要,自由冇王管舒適
除非原生家庭屋企夠大父母又思想通達,但有幾多個係咁
但我地國家隊嚟香港買樓再租俾我地中國香港人就必驘喎
除非高收入
否則要兩個人夾份先租到個正常小小既單位
女人就唔難既男人就難囉
溝女難條女肯接受間屋細又難
一個人租D勁撚噁心既劏房都幾千蚊
咁可以租的。
不過呢度笑人買樓個班9成都仲痴緊屋企間公屋姐
佢地偉論到租樓可以每2年換新環境係優點
仲諗住D窮過鬼嘅磚材會買港樓?
唔好話要在樓市中賺錢
單人公屋計分制、停售居屋、(復建居屋後)長者優先揀樓、私樓分AB組大手優先...
所有政策,都係不利年青人(當年嘅,依家已成中年) 發展
你睇新樓買家講咩話就知
你做咗持貨俠?
你睇新樓賣到幾多就知
輸50萬算少啦
呢啲真係講運加講timing.97年出嚟做嘢,04年儲咗35萬,個時屋企人叫我買樓,我話想等升咗職先,但屋企人話到你升咗就買唔到喇,咁就開始睇樓,睇咗半年先入市,個陣已經係04年尾,05年已經升咗20%,同期同學雖然已大學畢業,亦已出來工作,但人工只係多我一兩千,但我已經上咗車,但佢始終都係千禧大學生,近了已經追過我
林鄭做既野你知我知單眼佬都知,你仲信隻狗
又係呢啲傻閪post
成日當買樓係投資品 要包賺先買得過
明明日用品 嫌貴咪租囉
再唔係咪黐公屋囉
咁撚多理論cls
講理論你老豆汪總先係磚家
你好撚有錢就話買嚟投資姐,儲首期供樓都已經講到咁辛苦仲諗住目標係要嚟賺錢證明香港人買樓思想on9
所以咁撚多人咪唔結婚,
就算結婚最極端聽過就係唔一齊住
所以你話我係樓淡又好樓好都好
我出發點就係你供得起(每個月最好供萬幾銀)
咁你咪去買,
(買撚左就唔好諗住升)
買就唔千奇唔撚好買納米樓.
你唔想買,又唔想租,OK 冇問題
咁你咪同老豆老母住
唔好結婚唔好生仔.
又想搬出去住,又唔撚想比錢去租
世界上邊有咁撚好死喇
淨係睇出生率,一年少過一年
無論國家隊定港女,廿年後既人口一定少過而家
需求只會有跌無升
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞