我們這代人買樓 等於必輸

460 回覆
725 Like 55 Dislike
贏下贏下你就做到富豪
full paid買?
無15% 首期又要再儲
真理
錯了
有同學已經26歲上樓
係,同學26歲樓已上
有白卡?

你覺得幾多回報先合理?

3.58厘仲未計物業稅同管理費雜費喎
社會對男人要求實在太苛刻
又要負責買車買樓裝修
結婚有份專業穩定工作

就算你係社會精英30歲有牌
其實供樓養老婆壓力都好大

人生真係冇乜希望
明明成家立室係啲好基本嘅事
都搞到咁辛苦

一支公算啦
你同學weak 左啲 我同學 20歲上樓
買樓唔單止冇咗一舊首期(定期美債都有息),仲要借錢畀利息,仲要交差餉,仲未計樓齡一舊就會開始維修

租樓可以有舊錢生息幫輕租金,唔使負責物業所有持有成本同價格風險,仲一樣可以扣稅,壞處係業主收樓就要搬同埋可能被加租

兩者都會煩,但租樓風險細好多,起碼唔係做大杆桿
最好係一份可以做一世仲會加你人工嘅工,類公務員嘅工作
屌樓主你自己廢就收皮啦好嘛?
2016年 買市區新樓點輸呀?
唔識 唔好鳩噏啦
如果肯走
班業主差唔多袋緊成百個
正常人
佢返工叫咗老世唔好加佢人工
上咗樓先加
唔你個個人好似你咁垃圾要住公屋
比人睇唔起
大家唔係都好希望樓爆之後自己就買到樓咩
‘’佢返工叫咗老世唔好加佢人工‘’
佢咁既思維和做法已經係唔正常
好多連登樓淡的共同願望
跌又唔買, 升又話貴, 從來都唔關佢地事
係業主求佢地要
佢地要跌到沙士價
我就70後嘅 就我個人淺見 90後係最撚慘嘅 基本上Miss晒所有最好嘅機會 亦都都係俾人魚肉最勁嘅一代 我同你慢慢分析

70至80年代經濟起飛 基本上你只要唔懶都好容易搵到錢 講緊求其做個侍應 你都可以買幾層樓 甚至以前嗰個年代嘅港股好強勁 你正正經經儲股票 收股息再投資 資金都幾豐厚 而且嗰陣時周圍都大把娛樂 甚至鹹濕仔上東莞大把靚女任你屌

而家?90後一出嚟做嘢就啱啱好Miss咗香港炒樓炒股發達嘅時期 就算比你尾水可以入場都冇意思 因為班90後嗰陣時個時間點先至啱啱好出嚟做嘢 本金都冇或者本金好少 去到儲夠錢都已經乜都俾人玩爛晒 買樓呢就接火棒 買股票又食淨港股基本面轉差變咗政治市 炒燶晒 全部各方面俾人撳住砌

女人方面 亦都冇以前70-80後嗰班老鬼玩得咁happy 相信就算在座嘅巴打都聽得多以前70-80後嘅香港人玩得幾風光㗎啦 我就唔多講 90後食女成本超級大增 甚至做兵呢個現象亦都係90後最盛行 眨吓眼去到零零後 成班因為消費降級 屌女成本又再低返 隨便淫亂派對 90後呢個時候就已經事業黃金期30歲左右 雖然仲後生 但都有心冇力啦 一黎因為有啲可能有埋家庭 要養老老婆仔女屋企人 唔好話玩 嘥少少錢都肉赤咁

教育方面 90後 讀書競爭壓力又係最大 大學學位爭崩頭 我哋70後呢一代冇乜所謂 讀唔成書 大把窿路 但90後你無返個學位加持 基本上你都撈唔到啲乜 所以讀書廢都要夾硬基礎文憑慢慢讀返上去 特別九四至九五年 做埋DSE白老鼠 好多準則都唔清晰 你見而家?連Oral都可以取消埋 亦都多咗好多好多自資學位 大學門檻極速降低 考試出題或者學校入面嘅考試亦都越嚟越簡單 以前嗰班90後就讀到傻閪咁

工作方面 因為自己話晒都有返咁上下年紀 我都係做管理層 我夠膽講90後真係職場上叫做最純最乖嗰班 但係同一時間 亦都係最俾人搵笨嗰班 只係忠言逆耳 我講親一係就俾啲老鬼叫我唔好教精佢哋 一係90後都會自我催眠話做人唔好咁負能量 我哋因為搵錢簡單 所以職場上俾人搵笨好快就會反擊 跟住00後再後生啲嗰堆 躺平心態冇乜所謂 你根本就好難搵佢哋笨 90後呢?任屌任怨 而且我印象中當時90後仲讀緊書或者啱啱出嚟社會做嘢嗰期既社會氛圍都係不停講話做嘢唔好怕蝕底 俾嘢你做等於袋錢落你袋 而且當時個氣氛係好似搵兩萬蚊月薪都好難咁 但係其實阿叔我幾歲嗰陣時人工都已經兩萬蚊 講緊當時淘大花園都係二三十萬一個單位 但係90後就會為咗嗰個微博嘅升職機會同埋薪水不停去拼搏甚至不惜一切踩人上位 但其實只不過係俾班老細當狗咁撚

唉 要講大把嘢講 總結就係 90後 係好食好玩嘅嘢就比以前嗰啲人舔盡晒 新一代又會活得比佢哋好乜嘢嘢門檻都降低 嘅一代 講出嚟真係又唏噓又好笑
你幾歲 識閒話一句都唔少馬齡
積蓄黎
21年買,起碼跌咗成球,宜家都費事睇食得瞓得有返工冇call loan就算
解決左最難負擔樓價先講啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞