我們這代人買樓 等於必輸

460 回覆
725 Like 55 Dislike
租金係真正剛需數字黎,自由市場情況下
個參考個cap 極大,最能反映市場既供求效應同可接受程度
輸少當贏,贏咩?贏輸仲多果個
租一年洗15萬好唔好,樓價跌係以球計,輸一球=租八年。
執平貨前提係之後會升返. 不升反跌既話都係坐蟹
而家各行各業啲數據都跌緊,我反而想知道目前經濟狀態點樣喺往後支撐住高人工...
搬屋真係勁撚煩
每搬一次起碼嘥至少一星期pack野
不過肯比錢搵人pack都得
但都要嘥一星期unpack
搞水電煤轉地址又勁煩
搬新地方無野還好
一陣又滲水又壞電器真係無止境咁煩
仲要call業主上黎搞好人即搞都算
仆街起黎拖你兩三日真係唔撚掂
衣家咩價
下?起薪過咗60K啦
同埋邊會24歲,高中選秀已經簽咗連登仔
你以為第十年會賺到比第一年多嘅錢,其實好多人買樓果陣係三十歲,已經係差唔多搵錢最多嘅時間,再打後都未必有能力上望好多,仲有經濟周期,我哋經歷咗中國呢一百年嚟起飛得最快嘅風口,而依家係尾水

當你份工好穩定每年加2-5%人工,去到40歲仲有二十年捱,你果陣先開始儲到多啲錢,例如一年五十萬,去到五十歲終於早少少還完mortgage,仲要牙血都出咁頂硬上去工作,去儲棺材本。仲要擔心退休點算,同埋呢三十年做樓奴又係為咗啲乜?
吹水貨van佬
原生家庭夠大
有呢個條件 daddy自然買層樓你住
利:上年屋企人買左層俾我 供樓我岀一半 另一半老豆俾
咪又係屈

傻好AA一見人唔買樓就屈左你住公屋 之後講咩都淨係重複公屋玩人身攻擊
呢招你唔悶我都厭啦
而家係吹緊租貴過供
但呢個情況都係少人買樓 租樓愈黎愈多
點解會咁就自己參詳下
香港人咁有錢 要買一就上左車啦
根本個個都無信心買樓
租貴過買都一樣租緊
自住唔計
個人經驗係你買左樓 負擔大左 工作上會傾向保守而唔敢大膽轉啲更有發展既工作
你條友講到好似揀租樓就唔駛頂咁
愈黎愈多既同時,都要睇d 人負唔負擔到
如果一堆人減薪,被炒,一定支持唔到高租金
個要求可能係由3房轉2房,由方便變住遠d
一環扣一環
真,所以政府同業界已經有見知之明,引入外勞
由凍薪變no pay , 再變cut 人手用外勞代替,大家好自為之
租樓日日贏
你老豆老母住公屋
2019年頭買左樓,上年年尾輸15% 賣左層舊樓 身邊d人覺得好驚點解蝕咁多都賣自住樓 去租樓
到今日睇返層舊樓已跌多10% 足足跌左係我買樓個價25%
依家租緊果層樓 本身如果上年年尾買左呢個單位已唔係租, 我又唔見多100萬 諗返起輸15% 其實已經好好彩 仲有排跌
所有房屋問題的解決方法就係移民
仲講公屋?
思想通達都唔想比佢地聽到扑野聲啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞