我們這代人買樓 等於必輸

460 回覆
725 Like 55 Dislike
咁啱有FD搬屋,請足一個星期大假
我會覺得如果1981 82年出世
當年如果中五畢業
早出黎做野,早啲草錢
反而可能比較容易把握到2007年前樓價仲係溫和時上車
當然都係回望返先知
有啲高學歷既1981 82年既人
反而變左不幸
咁既社會,證明左樓價波幅太唔合理
唔係一個健康現象
但始終有一批1981 82年出世既人
的確係有可能把握左EASY MODE
所以我唔會完全剔除1981 82年出世人都係幸運
不過每一次都有人想拗呢啲灰色位
我一樣係堅持唔修訂了
因為修訂完
都有人再係灰色邊緣再拗
呢啲年份定義,點定都有籠統性
如果你係1982年都覺得自己屬於不幸群組
就自我歸入返去啦
我是諒解的
冇聽過名句租樓日日賺咩
都係嗰句 買樓就負資產供咗一舊空氣 租樓就只有付出
唔知你點睇 我覺得買樓就睇時機入市 租樓就租夠就買樓

人人生活處境唔同 唔需要跟其他人一樣買樓
只係你買樓係咪你必定需要咁解
有細路都可以租樓 我父母係咁
細路唔可以大咩 自問收入養到自己租得起樓唔洗父母心掛 條路plan 好 同太太一齊住
有咩蝕唔蝕 幫人供樓 我住棟新樓 個業主供我就租 業主係冇享受過棟新樓架 佢只係投資 最後賺蝕邊個知 但我享受緊棟新樓
如果業主買嚟自住 供到最後同市價差一截 你就供咗空氣 香港唔變五十年 仲可能係咁嘅故仔 而家變成咁你同我講仲六百萬買三百呎 喂 大佬唔好咁癲啦 而家吹緊大灣區貨幣啦 仲同你兩萬蚊呎 人哋個款想你香港人買大陸樓 仲講咩兩萬蚊呎 兩萬蚊一平方都嚟緊
仲有香港人好多諗住搵夠走 冇得搵就會走埋 咁你香港價值存在 真心嗰句 樓市向上永遠係住係度嘅人睇好未來三十年 你未來十年都唔知香港係乜樣 點買?
你話睇好 叫班立法會議員 大灣區每區一棟 再加香港三棟 我就跟住你買啦 唔好講經 連啲官都唔買 叫個星斗市民買 講笑都有個譜
唔好同我講咩国安法 個個香港人都投機 唔投機點做香港人 唔通兩隻手做到出血先發達 九十年代發上嚟嘅十個有錢佬十個都磗頭發達 未見過發達唔係炒賣發嘅 冇錢搵就走 香港人呀嘛
如果你話我唱好租租 咪睇租定買抵囉 同埋租樓限制多 我鍾意買廢物擺 租樓一定唔係好 但我plan 好 所以呢刻係租住先 搬屋麻唔麻煩 麻煩 但唔代表冇好處 最少份工轉變 你居所可以遷就
2015年9月,朋友同你講環海‧東岸主打劏房戶,啲單位細到咁點住,仲要三年樓花期,呢啲盤狗都唔屌,扲嚟做一樓一鳳都厭細。你唔聽,你話,你返朝九晚八,買咁大間屋把撚咩,200呎單位執一執佢,即刻有SOHO Feel。雖然$17,000呎,三百幾萬真係貴咗D,但經紀同你講,自住唔怕趺,二十萬首期都唔洗,呢啲筍盤邊度搵?所以你勉強做咗九成半按買到個單位,唔算人生贏家,但都叫上咗車了咗心願。

2016-2017年樓市步入熊市,市區半新樓$10,000呎已成常態,朋友笑你層樓每呎已經跌咗五六千蚊,你話趺咁少好minor,只係技術性調整,個市實會升返,你發誓個盤升到三萬蚊呎個陣,你一定會日日問佢地買咗樓未,再日日同佢計,租人樓幫人賺咗幾多錢,日日同佢地班淡友廢青鞭屍。

2018年了,三年嚟你一直都承受緊熊市週期,你已經無理,因為你好開心,終於可以收樓自住,同你剛拍拖o既女朋友好雀躍咁陪你驗樓,但當佢入到屋發現單位只有二百呎四幅牆o既時候,你見到佢唔出聲眼濕濕,你知道唔多對路,你唯有笑笑口話單位細有細好,管理費段呎計,平都平好多,佢笑唔出,仲流咗一兩滴馬尿,佢最後只係口震震咁問咗句,點解間屋無房但有露台,你唔識答。

2019年初,女朋友終於諗到個藉口同你分手,可惜天意弄人,二百呎單位,唔扑嘢根本無嘢好做,所以住咗唔夠兩個月,佢已經比你搞大咗個肚,只能夠同你繼續生活落去。

2025年,你個仔六歲,有一日佢喊住咁放學,你問佢點解,佢喊住話同學小明間公屋又大又靚,點解你咁窮要住環海‧東岸,你爭啲一時衝動掟咗你呢個不孝子落街,但一諗到個單位變凶宅又即跌兩三成o既時候,你停咗手,然後跪低攬住個仔,你喊住話,你錯在唔係窮,而係唔夠窮。
咁跌法 同股票一樣 唔會有人買樓

相對租金會加到仆街
點解要買樓💀 租樓好過
好後悔畢業無即刻排公屋
保住份工先啦,仲想買買買
接火棒,由當年人工5年買得起,變左30年
18歲就排得
而家睇番16年果層樓嘅價都仲低過而家跌左落嚟嘅價,但我租左8年樓交租都交左2球,利息應該都唔洗2球
認真問租金點樣先會跌
係咪真係經濟好唔掂人工跌先會跟住跌
供緊點樣儲唔到錢
當你第一年儲唔到
第10年你都儲唔到
一來啦
到供樓抵過租樓咁咪開始有班準買家會入市 (而家已經有個別屋苑係供抵過租)
再講就係睇嚟緊減cap市場會有咩反應
傳到間公屋比個孫
2年搬一次係優點?
冇得用自己裝修 搬同換屋又煩
班細蚊仔痴老豆公屋住先講得出
單人要排30年, 到你嗰陣都差唔多退休
有實力嗰啲依家已經執緊平貨
90後買左 就一定碌撚咁
單人冇撚用到的 排到50歲
但而家未夠平喎
年年都話儲
供完樓儲埋錢儲夠比下一代
咁樣提心吊膽30年
到你真係儲夠自己都無心無力玩
咁無啦,自住真係無得講啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞