我們這代人買樓 等於必輸

460 回覆
725 Like 55 Dislike
建議可以針得 重刷比較快
房地產係華人社會有一種魔力 所以唔一定會輸
講到租樓唔洗錢咁
交租都冇左2球野
過去30,40年既改革開放紅利已經過去,用mortgage買樓個班應該慘死。

記住共產黨一句:土地係黨,唔係你,你係代持。
21年買,輸3-4成
同意,當過多十年樓市開始回暖,到時都離退休越嚟越近,冇得再慢慢供喇
租樓又唔一定輸喎
住屋係基本支出 你買唔買都係要住
但高位接火棒買樓就一定輸
負資產同30-35年利息係無論點都要俾
仲會受加息影響
租樓最多咪1年死約同2個月按金
收皮啦,渾水! 細價股咪又係水人接火棒
租算啦
唔明點解唔賣得
禁售期3年一到就賣得。2016年買,2019-2022 年賣咗都okay 啦

“到你儲夠首期上車,差不多2015、16年,樓市高峰期,你這時入市,基本上就是高位入市。

然後到了2018、19年,此時仍是樓市高峰。礙於辣招所限,你不能此時及時賣樓套現,資金牢牢套死了。”
好多人連自己賭緊乜都唔知
一心諗住要住 + 長遠實升就瞇埋眼買

買樓你係賭緊個地方長遠嘅國運
講緊用10年做 scale
短期升跌根本唔關你事

2020年打後買樓嘅
應該諗2030年後hk 比起送中前係好咗 定衰咗
定重有冇hk 有冇hkd
個個年代都比人話hard mode
唔怪得個個年代都有廢老
基本上就算最地獄既90後
如果大學畢業 又結左婚 (單身毒撚唔計)
一半以上買左樓 兩個人搵3-4雞都輕鬆上車

另外有班高手成日話做租租
講咩定期投資仲好
喺現時高息環境嘅情況下
利息可能真係同租金差唔多
但起碼穩定性會高好多 唔怕比人加租
但如果息口回落 就會發現白交好多年租金
到老咩都無

另外有錢做咩投資
基本上買過股票既都知
買要輸一次就冚家產
到時睇返轉頭就知自己幾戇鳩
唔買樓五十歲會瞓天橋底

藍色圈位置唔算hard mode
對應返出世年齡
一般係1975至1982年出世先食正easy mode
你之所以講長期有人講hard mode
係因為2007年打後樓市持續高燒
已經維持左接近20年
呢兩年算係退少少燒
但仍然係hard mode
1985後出世,而家都佔左四五成職場人口
佢地都一直面對hard mode
所以難免有種錯覺每一個年代都有人呻hard
但其實有一批easy mode
75-82年有批畢業就沙士唔講?
月薪$1000 好多人無薪做intern

另外85年後 大學畢業搵3-4皮應該無想像中咁難
如果結得婚 渣渣地買層5-6百萬應該完全無難度
多謝貢獻
公屋某程度令人唔想向上流
人礦的感受需要理會嗎?這就是中国香港
幾十歲人痴老豆老母間公屋住

唔嫌細都驚比人笑啦
你最尾果段只係反映你無知但又打一大段野扮識同冇邏輯

你買任何野,包括買股買樓買乜都好,當你押注成副身家落去,都係輸一次就陷家剷架啦,有咩唔係?

你又有冇睇過其他人post,睇人地講點樣做被動投資?月供voo果類?知唔知人地個投資哲學就係分散投資落幾百幾千隻股票同不同資產類別去避免你所講既「輸一次就陷家剷」?你話連登9up,其實你可以去睇下外國既blogger同forum,例如台灣有綠角,外國有Bogleheads

你冇理解過人地點做就屌,打呢段野只係俾我睇到你拒絕學習
香港開阜以來房屋一直無改善

由以前公用廚房到梗廚到開放式廚房,而家重推共用房間

你以為會改變
根本就係 社會性問題
樓點解咁貴?

以家成日變左
租租同買樓 2班人互屌 互串
點為之合理,而家計返普偏租金回報已經係4%以上
如果你想樓價再跌,租金回報會去到8%以上?用下d 經濟常識啦
食飯買衫都唔係投資, 係享受
你會唔會買貴左心痛?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞