我們這代人買樓 等於必輸

460 回覆
725 Like 55 Dislike
你一晚美股都贏
你唔買已經贏左
有公屋先係贏家
俾個女人害死,女人渣莊冇運行
人工唔一定會加 但物價可以照加 呢種好似叫滯脹
中國發生緊 香港都係
有則樓放無薪假 entry 工請緊上面的高才頂
如果唔理過程 睇返d 地產商嘅行動
可以得知好多人預測港樓同人工會同一河之隔嘅深圳差唔多
你講到呢啲因素就太複雜 太不可預測
我只係唔覺得樓價跌,就一定帶動人工有更大跌幅,特別係有啲工種,如果過去都唔係十分依賴資產利益圈帶動,好有可能係贏面多過輸面
😂
痴公屋俾樓好傻鳩串兩句傷啲
定為咗啖氣而做負資產傷啲
自己衡量吓
已經出左新聞 上面研究緊會拆關 會統一貨幣 都唔係不可預測 打曬開口牌
點解上面巴士司機 幾千蚊 香港司機人工高過大大?
本身住屋就唔應該賣咁貴
炒左幾十年 塘水滾塘魚
依幾年終於炒爆咗個塘
深圳邊度仲有百幾萬樓呀ching…
你講果條on9智囊
連黨都刪左佢文
你仲同我派膠
佢又咪係施永青啲口吻
樓價跌,基層一定死得更慘
我覺得關鍵係你過去工作搵錢機會係有幾依賴資產利益圈,如果好似巴士司機呢啲,通常都係跌市贏家
食咗鴉片咁耐,一戒毒咪發爛咋
本台亦留意到,在今年4月,「全國機關事務管理研究會」官網曾發表同類「粵港澳大灣區一體化」的研究文章,至今仍存在。

大方向唔會變 留港人士死心吧
離港人士好開心
公道講 每個地方都有艱難嘅事 唔係走左就一勞永逸(部分收成期廢老可能係)
只不過艱難完起碼個地方唔會2047後消失左者
連登樓淡打算咁做
本身收成期果班幾時走都得,就算輸錢都係輸數字,對佢部署冇影響,最多咪在意。

賣咗香港層樓果班人未必係收成期。我有幾個朋友三年前賣咗自住樓,移民英國買完house剩咗一筆錢,而家筆錢夠佢買返佢以前住果度,多謝有人接佢火棒先順利移民移民咪當重新做人囉,一年時間夠適應
首期定期 + 供樓息口 + 樓價下行 vs 租樓支出
早五年大學畢業就fat fat 高位賣樓移民
如果你買嘅樓不算太大,那還可以,基本上樓市這個遊戲喺我們呢一代係買得大輸得大。

納米樓先跌幅大喎
貴又話太貴買唔到,以家平返比機會你地上車
又喺度嫌三嫌四
的連登仔真係麻煩。

過幾年升返,要搵返呢啲出post嘅人出嚟鞭屍。
佢地要落火坑唔通唔比佢地去咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞