我們這代人買樓 等於必輸

460 回覆
725 Like 55 Dislike
討厭政治的代價
當交學費啦
無可能
03個陣有大陸撐住
香港同大陸經濟高速增長

依家攬住一齊死
03支那撐過香港咩
咁緊係有
個時大陸消費同樓價真係撐起左香港
當然香港都幫左大陸好多
叫做雙贏
自咩己地方,連裝個入牆櫃擺公仔,油下油轉風格都唔得。呢種永遠都唔係屋企。同訓酒店分別不大,重柒過公屋仔
各取所需既野,可憐人唔會明嫁啦
大陸其實為香港間接提供唔少野
最緊要係超平既物價&糧食.....
到今時今日都係咁

宜家有淘寶,先令香港人知平時D垃圾店主成本幾多...

香港未來要面對
1) 物價正常化=>大陸唔可能無限期有大量廉價工廠,最後會以結業形式減少貨物供應,從而 產品售價上升

2) 利率正常化=> 美國因工業回流,消費&生產都回歸同一地方後,會推高工資水平,間接推高當地通漲,利率更無可能降至零 (因通漲降不了)

3) 外資大規模流出 => 香港有錢既原因係因為做緊全世界既基金經理,負責管錢進出中國。當無錢進出,香港自然無價值
收割最後一波
睇唔到香港有咩機會再創輝煌
全世界都印錢刺激消費,而且冇人會想通縮,一通縮冇增長就會進入落後蕭條死循環,更加唔好諗住有得趁亂洗牌上流

頂層社會嘅人一定會想盡辦法唔比大部分人停低躺平唔生產,搵幾多就有幾多嘅消費市場比你去洗返出去,公屋都係因為香港政府收割班中高產富豪而有錢先可以提供有呢個福利,全世界發達地方嘅基層從來都唔會輕易比基層生產力有自己嘅資產,有都係人地上幾代人累積流傳或者今代自己出人頭地,所以香港基層有公屋已經好撚理想,唔好妄想樓爆到人人輕易負擔得起嘅範圍
但係我唔洗買樓唔洗供
輸撚哂啦
個friend 21年賣咗間2房
執咗一球就換3房
依家學人移民
1000買依家放700都無人上嚟睇
去私家醫院比幾萬蚊生仔
就要香港送埋幾百萬價值既居港權比班雙非
要全香港人埋單
覺得支那人有消費得益既
係得私家醫院班醫畜
21年都出晒宇宙法移民潮新冷戰高科技制裁
重買樓都係賭新香港由治及興架啦
移乜鬼嘢民

唔會天真到以為3年鬆挷又賺多2球掛
3房裝修都冇咗幾十個啦
我既角度 訓著就得啦
咩style野冇都得

我冇啲人咁本事可以咁多自主
唔洗錢啊?
火棒俠
你係唔係都有玩芒亨
屌你一年前已經有人咁講
如果聽你班仆街咁講之後去買 依家就唔見半球
19年輸緊兩球 但賺左個老婆
聽閣下言下之意,班移民撚係唔係理應悔改,要立即返嚟買很便宜的牛肉
21買樓嗰班人有三條路行
1)移民
2)留港唔買樓
3)留港買樓

真係唔好講到冇撚得揀局住要喺香港買樓
依個世界唔係淨係得香港
投資都唔係淨係得樓
仲有唔好覺得24冇買樓嘅人本身冇樓冇錢
住公屋 so what
又唔代表D乜 大把智商低都可以買到樓 完全冇關係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞