我們這代人買樓 等於必輸

460 回覆
725 Like 55 Dislike
現實定lihkg都好
觀察到新一代多咗好多溫室,以hea9享樂為榮
份工越hea越好,而人地做牛馬想上流就笑9人
又可能政治原因又多咗班怨港撚,崇洋撚
剩係識睇到人地好個一面而香港冇就變得憤青
最好人人唔需要做,政府送公屋,又民主又自由
原生家庭出身窮廢就係父母社會欠自己
空談理想而不作為
抵比人淘汰
利伸:躺平
出去租唔交家用咪差唔多, 大把人係咁架啦
情侶最興
普遍萬幾蚊租, 每人夾6千到, 輕鬆到癲

搵夠就返袓國退休 驚西
2015 買到樓已經大贏家,點樣會資金鎖死?
優勝劣敗,自己都養唔掂真係咪撚生仔。等社會自然淘汱d劣質基因

今日行街又見到一對父母帶3個b,今時今日養到3個真係好事叻既唔駛你講都會生
13 14年畢業想返幾年工就做業主?
到而家先40左右 又跌到16年位 而家上樓囉
被時代放棄既一代人,鬼叫你買左樓
如果買樓做按揭(>90%人都會),等於開槓桿,成世翻唔到身架啦
買樓輸一半 生埋仔輸埋嗰一半
21年先最頂端喎,你21年唔賣?
有冇第二句啊
我聽撚到悶啦
睇到2013/14畢業 2015/16買樓
已經唔使睇落去
其實真係好撚顛
如果借得多
供樓都供撚左半份糧
如果生埋仔,真係......
畢業2年就上到車
叻仔黎
買咗樓住得好爽喎供得起有咩問題?仲抵過租
月入40k可以有咩生活
https://lih.kg/3077010

咪好似你咁囉 供得起 但食餐飯都要諗價錢
買樓要包賺?有得住仲想點
買股票果啲損手仲陰公啦
自住驚西?
香港生活=輸
161718點會輸呀戇鳩
21 22 放仲賺緊喎
打份垃圾工又想住私樓

仲要一堆條件,又要新/有會所/靚

住公屋算啦
16年果年無買,租到而家,由2萬租加到2萬4,仲頂到
樓價升就話升到天價買唔撚起
跌又話買樓一定變負資產輸到冚家剷
一齊等drop to zero手持午餐肉有3房買有女屌
大約90-94年嘅人畢業後幾年買樓基本上死硬
95-99都算好啲,冇父幹嘅話未必係早幾年有錢買樓
咁少呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞