我們這代人買樓 等於必輸

460 回覆
725 Like 55 Dislike
四小龍已經跌咗好多
企得硬嘅話,暫時只諗到荃西
你晤買樓都要租樓,唔通叫你條女/仔上你間父母公屋一齊住咩,連登仔唔識咩叫私人空間。只可以話租樓的人儲錢多過供樓既人,btw大家都係度對賭緊。
反而1995後已經見到署光
而家都只係28歲
如果樓市keep住跌
31 2歲仲處於適婚置業年齡
可以合理價上車
自住驚閪
其實租樓成本都好高
85, 86 嗰批
中學畢業出嚟做嘢就沙士
大學畢業出嚟做嘢就金融海嘯
唔明樓上點樣2010年代買樓
算啦你
自己1985年出世就講到1985慘絕人寰
最記得你之前係咁講1985出世慘過90後
俾人恥笑得多先夾硬作個85後嘅term博認同
冇人叫你20-24年買,亦都冇話要租一世喎
可能係香港太細公屋隔一條街就係豪華私樓兩個貧富差距,但唔好覺得自己同有錢佬住得近就一樣有人權住好食好溝到女有生育權

班樓淡怨都冇用,出身冇家底確實係值得同情,但有時間提升自己彌補差距贏過其他基層,都好過日日許願資產階級暴跌洗牌

利申:數個單位收租,淡到冚港產都一樣有cash保命,攻擊我都冇用

咁我用返圖片回應啦
藍色圈(1999-2007)同綠色圈(2008-2012)位置
係講近兩倍以上
急升角明顯係2007/8年時候
從年齡睇
1985後出世
即使係精英都好難把握到藍色圈時間去上車
呢個係人生畢業、投身社會、儲錢年齡正常既局限
無可責怪

至於點解1990後可能會好啲
以前解釋過
係因為2011年開始實施最低工資
工資水平普遍係2011年開始先扯高
1990年後出世既人
一投身社會就唔洗點再捱一啲幾千蚊既工
當然,只係相對好少少
整體黎講,1990後都係 hard mode
我通常直接group晒做85後
唔好成日覺得依代人唔買樓就要租樓
大把人上一代買落幾層
香港太痴線

廿年時間裡面樓價係冰火三重奏

一個1980年出世既人
中三畢業做過貨車佬
可能一早把握到係2005-6年上車買一個400呎正正常常兩房
之後享受爆升樓價

一個1987年出世既人
大學生做會計
可能要捱到2015-6年先上到車買一個250呎既開放式龍床盤
而家已經接近負資產邊緣

雖然唔可能每個年份都一樣命運
但咁短時間就有咁大落差
有怨氣好正常
始終係政府有好多政策人禍導致問題
你個公屋貨van佬夠日日係到扮經濟學家扮有錢人啦
同期冇買樓嗰班周圍見識同享樂
不過未到終點嘅
等個仔大咪係收成期
我地就算破產都要買樓
其實樓價係咁跌 你覺得經濟人工會唔會撐到?
講到尾樓價同人工都係一個比例
好似深圳 百幾萬樓價 但大學生人工係幾千蚊
未來都講緊拆關同統一貨幣
遲下樓價係用咩計價都充滿變數
仲有一部分人嘅Daddy已經留咗幾層樓俾仔女,呢代人先係人生驘家,樓又晤使買,想移民嘅隨時賣左Daddy送俾佢層樓,係外國買返間自住。
有無力感都正常,個世界努力未必有相應回報但唔努力就肯定冇,有人好彩高位散貨就有人唔好彩高位接,但相比最頂層大家都係韭菜

留港班中產要怨一樣可以怨自己拎成千萬買層樓對面街政府就起公屋兩千蚊月租就住到傳三代,基層食緊福利一樣搵幾多洗幾多生活冇壓力,去旅行分分鐘豪氣過供樓仔,而且年年交稅多而福利拎最少,間接養班基層仲要比佢地暗底仇視睇人破產最開心
焗鳩你一定要輸
樓價由2007年到而家升左3倍
就算跌返一半
有啲一向唔接近既得利益圈既工種人資可能只係跌兩三成
巴士司機一樣加緊人工
藍圈大過綠圈好多

兩個圈中間點解要skip幾年?

綠圈之後照升又唔計

夾硬用85年嚟合理化你自己廢,但你連出幅圖都九唔搭八
如果打工十年換到層樓,我諗個個都會努力,仲會諗方法畀好教育好資源畀仔女,上一代黃金年代好多人都係咁

依家兩條友冇家底結婚打份牛工,真係當你牛馬咁使,三十年先搞掂層樓,層樓住到死都四五十年樓,仔女五十歲承繼到啲乜?供緊樓心水清都知唔會點儲到錢,否則一早層樓都供甩,到時貧病交迫又靠仔女

外國一樣係食屎,冇話邊舊屎香啲,啲old money充斥全世界,冇人欠咗自己,唔使笑人上進,只係我唔上進姐
咁你高興既可以將綠色圈想像延伸開去
我都一早講左
1990後都係Hard mode
藍色圈 vs 綠色圈既差異係好大
分析理由係根據人生科學上畢業年齡 > 投身職場 > 儲錢時間去分析
我本人亦唔係1985年出世
我仍然認為1975-82年出世係幸運
1985後係不幸時代
1983/4係灰色位
呢個係合理結論
樓價唔會永遠跌,去到最後就平盤,變返一件消費品

人工加,物價一樣加,運費一直上升,下年美國減息會貶值,香港會面對好大通漲壓力,到時同時面對減人工同失業,都係唔會儲到錢

巴士司機,上居屋或者得嘅
除非自己幾十歲痴老豆老母住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞