Samsung Fold / fip 討論區 (6)

697 回覆
3 Like 3 Dislike
壞過仲敢再戰
用Fold睇YouTube 見有4K揀
其實係咪睇唔出
我咪係 本身ipad mini 一定帶
睇書睇片 打機
而家fold4 主要睇書睇網頁
以前要帶袋
而家放褲袋/拎個細斜咩就得
想問下大家,其實FOLD 5 同 FOLD 6分別大唔大?見如果cmhk出機,舊客和可以用$9000可以出到FOLD 5,想知郭機效能同影相質素相差遠嗎?
同埋FOLD 5可唔可以做到FOLD 6咁,個AI翻譯可以同時用到內外屏咁show俾人睇,呢個功能我覺得幾好用,因為經常會去旅行,如果可以做到呢個功能就好啦
鏡頭好似幾代無變過,
唔介意搵下2手5代,
9000好似都幾貴咁同6代差唔到幾多
當副機買2手 FOLD4, 正機買FOLD6
科技野有新緊係買新好
出而5行貨都好似係7千幾
佢係1tb 定512?

6 個樣靚仔多好多
5用返4個樣但可以合得埋

影相6好似大提升
但其實5唔仔差
只係無S系咁強
9000 蚊搵笨價,仲貴過細舖行貨價
外型重量同個design 嚟講Fold 6 係大改進,不過呢度班 spec 撚係視而不見,佢地淨係識睇鏡頭有幾多像數

至於 Fold 6 d 新軟件功能,應該Fold 5等 OneUI 6.1.1 出左就有 ,只係時間問題
摺機唔好水人二手啦
price.com見有d賣$7000左右行貨,記得之前香討好似有講過,就算係細鋪買行貨,都唔一定智有保養,想問下係咪真係咁
我接受唔到買$7000機都冇保養lol
我就次次都新機官網訂
搵舊post 見呢個應該可以參考下
https://lih.kg/3039924
忍下手等fold 6跌價仲好
新設計靚仔啲
部Flip4用左就黎兩年
無跌過無撞過
早幾日開始無啦啦摺埋打開時,個Mon會閃,住跟住七彩
一係唔著…要禁鎖機制幾次
唔知而家個換機優惠用唔用到
代理行貨個盒有張代理保養+imei label, 買果陣間舖撕出黎貼落張單到+舖頭印章就認果張單, 以前都係咁買過
price.com 見有授權商個icon 應該都無問題
6提升條毛,同一組鏡
呢個真,再跌d,就2手賣folde5換
Flip細摺先係升級得多果個
由8gb ram 變12gb ram
由S20 S21 個主鏡變S22 S23 S24 果個
影相唔係剩係靠個鏡頭
CPU後期處理都有影響,實測呢代係有提升,不過一定唔係大提升
唔知點解我覺得影相靚過之前部iphone 15 pro max
不過拍片就差少少
因為三叔隻moon 味精勁
雖然唔係淨係靠鏡頭,不過鏡頭規格高低嘅影響,必然大過算法提升囉
在意規格應該買大陸堆料機,個spec 靚一靚都可以影垃圾出嚟
gba sp嚟
嚇我唔到嘅
由s22u 換左灰色 fold6 1tb 後悔中
有冇巴打想接手 用左三日only 全新 有買care

都係想用番直身機算 有興趣留tg
用咗三日點撚樣全新
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞