Samsung Fold / fip 討論區 (6)

697 回覆
3 Like 3 Dislike
用嚟睇漫畫同埋ps2 emulator 簡直一流
另外做嘢成日要用網頁版嘅control panel
仲有成日需要開excel pdf
呢樣同普通電話真係冇得比
5年難啲
內芒貼唔介意皺皮可以玩五年
啲人話易壞係指啲咩,認真問
內芒貼皺皮?!
因為我諗緊換Sony 1 VI定係Fold 6,心大心細緊
唔想再助長蘋果,出狗屎垃圾真係買唔過
內芒易壞
係呀
會唔會壞到著唔到機,連 backup 機會都無?
本身心思思想轉會
但睇返Flip 6 又話Mon 有問題
Flip 5 得8Gb ram 同單春sim
想問行貨d保養係點?

內mon操耐左起膠要換包埋的嗎?

個三星care+又有咩用?大家買唔買?
保養有當無

但睇之前d post 好似簡唔中入廠
咁咪好伏
本身用緊iphone諗住轉fold…應該點樣過渡最唔會影響使用習慣
降低你嘅預期,唔好FF太多多工處理嘅使用環境。
如果用緊Plus/Pro Max,預返電量使用時間會少3-4成左右

做定以上呢啲心理建設﹐咁樣你應該就唔會用唔慣。
竟然係咁本身用緊14pro max,本身都心郁郁想轉fold, 跟住見尋日發佈會部16好似分別唔大, 見CMHK就咁買機好似平過專門店, 同埋宜家又送平板好似好抵
但一轉機又要換埋錶同earphone個成本好大
過來人建議only ,未試過摺機嘅 我理解你點都想試一次。

但Z fold真係唔係理想中嘅手機平板二合一產品。
礙於電量,佢只係一件唔上唔落嘅電子產品。

我都係keep住用Airpods Pro,Buds Pro太大嚿。
咁不如你試下出年部S25U
sony 真係驚你後悔
fold6呢d 我怕你嫌電渣(雖然我唔覺)
iphone 16pm 如果換得密真係無哂大提升既
好笑係佢上代換鈦輕左 d 人話輕左走去換
今代佢大左d 又重返
但粒電又話核左
又一堆人話核電走去換

個action button又唔做埋個影相掣咁有壓感
可能留返俾17
錶 android 其實都多選擇wo
好多牌子都可以用到
唔一定買返samsung錶
earphone 梗加
你換左an 機 買對1000樓下既都好聲過airpod pro 講真
鐘意聽歌既用an 機係會有驚喜
(ip15pm 加airpod pro & fold 6 sony xm5 /soundcore 4nc)
就咁用slundcore 4nc 駁an 機開youtube music已經有分別)
iphone 只食到aac 係無計一定比下去
錶佢指隻apple watch用唔到
如果你本身重度使用apple pay
唔好轉
依個都係一個考慮因素,仲有之前聽過An機銀行app Cap唔到圖,因為成日搵代購買野既關係,無得cap圖會好麻煩
apple pay 好太多
我自己除左呢樣野
其他都無乜問題
好易慣
應該唔會差得過Xs…S25U唔係有排?
用慣左iphone
轉用fold 係有多好多新鮮感既
電其實iphone 15 pro max 都唔係好好姐, A17 pro 垃圾黎
實際可能都係差果1,2個鐘
返office 都長叉架啦
我諗最大分別真係得apple pay 同icloud photo.
samsung 個gallery 好廢, 佢廢在係link MS 個onedrive, 同埋少好多function, 連認人樣都唔太work....
如果比用google photo 做default 就會好好多
仲有apple pay vs google pay, samsung pay 就無謂講啦, 無心搞無support.
apple pay 好多網站 / app 都有, google pay 就少好多啦...
同埋samsung watch 用google pay 好似成日神神地, 我自己用係經常第1下拍落部卡機度都會失敗... 要拍第2次..... 電話係正常既
因為以前用apple watch apple pay 好少會失敗, 同反應快
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞