Samsung Fold / fip 討論區 (6)

697 回覆
3 Like 3 Dislike
心大心細
細機就冇得當tablet 用,同埋覺得次次用要打開部機有d 多魚,但係就收埋時真係細部
問問自己要個細mon做咩嘢?
新入手 filp 5 做Second phone
請問有無啲咩App係必裝?
值架, 細細部其實幾好用, 摺法唔同最多初頭重新習慣下姐

啱Flip4轉Flip6
有無巴打知,主Mom影相較外屏預覽時有個心心揀
有咩用?定單純裝飾?
我Flip4
網上揀時報最高價3200
但部機一摺埋會熄機,但開機用係正常
個轉軸位有少少問題,差少少先180度平打開
佢開頭話叉電話有花,扣到得2450
但最後收完機,都有2760
應該只扣熄mon同唔干
尋日X 訊trade 左

由fold4 劇fold6覺得都提升左
聽歌識質好左tim (同一對藍芽)
但用電待機好似比我想像用得多左
可能又係要一兩日個d 野(其實唔明係咩)

送個塊叉電板都有d 用既
好過之前送咩ifff 個d 造工好cheap
Fold4 trade到幾多?
官網好似4千頭 睇gb 數
我去街鋪連鎖就3千頭但有幾百for 買返fold
第一次用fold想問下大家用緊咩殼
手頭上官網個spen殼、十幾蚊透明硬膠殼,全部都好厚
前moon個殼仲要搞到我成日打錯字
求推薦
最輕應該係官方皮套
同埋唔用前殼
大家有咩 use case 善用到大mon ?
今日收到部fold 6
用咗個官方s pen case
其實係咪個個前case 都係要貼
如果要換sim卡嗰啲咪好麻煩
會唔會貼唔返部機度搞到好鬆
分開兩件嗰啲case,前殼一定用膠紙黐,如果唔係唔會實
換得多就會冇黐力,淘寶有啲3M貼可以買
側邊薄嗰條邊而家已經感覺冇咩黐力
我上淘寶睇下先
唔用前殼壞mon都幾係野
遲d去睇下三叔專門店有無demo先 thx
好鳩食電呀屌
正評
用碳纖殼,勁薄
官網依加有trade in 保証, 個價係好d既
其實都幾鍾意部機
但電真係

點樣可以慳電d
Z Fold萬年唔過5000嘅細電係咁上下
當佢係手機定係平板用都係唔夠電用,所以呢部垃圾sell 手機平板二合一根本就係笑話

用Wifi SOT 頂盡6小時
用Cellular大概4-5小時
無論點set都係呢個數
我fold4 之前都長開power saving mode
其實唔打機日常用d 電都夠用

而家換左fold6 用一排睇下
但覺得開左慳電mode 個速度都無慢
就好似fold4無開慳電咁

但個樣靚太多了
如果粒電大啲
我已經敗咗

今代個outlook真係幾吸引
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞