一人一個移左民先領悟到嘅嘢

371 回覆
327 Like 762 Dislike
連登/threads睇得多呢d討論
開始係度諗會唔會係香港移民十個有九個閪
投機主義者邊度有著數就去邊度
投機主義得閒無同理心
你現在先知港狗垃圾?
港雞咪又係痴鬼佬用閪搵飯食
你入世未深
你深啲就會發現印度佬仲仆街過大陸佬十倍
同創業一樣
你唔需要有料架,你有錢就得架啦
藍領係搵得多錢,但其實大部份人寧願人工低好多都要做白領,藍領係比人尊重但d女都係寧願你做白領

入一般大學好容易,入名校chur過你係香港十倍
香港搞好一個試就得,人地又高中gpa又公開試又義工又要多材多藝又要面試性格ok

做野唔搏上位係因為做經理稅後人工可能只係多你1、2成,責任多十倍

唔知你咩國家啦
加拿大話知你UofT畢業,一樣大把畢業生搵最低工資或者高少少
係呀,咁點解要讀書?

香港?求奇努力少少,做個護士社工老師
畢業生稅後人工高過依邊大部份人退休份糧

雖然一睇就知你係vpn移民
但唔想d小朋友睇完信到十足
建議選擇IB課程,local 課程俾人玩爛左
依個係好複雜既問題
東亞人係現今唯一係軟硬實力都可以影響全世界既種族
所以白人其實唔覺得東亞人要人幫

最慘係東南亞同南亞人
比人group埋如東亞人一齊做亞洲人
但係完全係差幾個level
隔離財經儲錢po 已經叫人唔好讀書,中學畢業就做地盤,考散仔,做sales, D 錢攞曬黎投資
咪即係歧視囉

亞洲人一樣比人叫chink, Ching Chong 但無人幫我地出頭

如果黑人比人咁樣歧視一早上哂新聞
好多人每個月返十零日工, 做多都係白做, 交稅交晒
嚟之前係香港都聽過, 以為係9up
點知係真, 咁懶都得, 顛覆左係香港一路洗腦既獅子山精神
最好?
你好似去左好多國家長居例如?
你係啲乜人咪識埋啲乜垃圾咪以為=全香港囉
其實唔難理解,因為大家無國家既概念
打打拼拼只係為自己無左共同目標,點會有團結
加拿大skill trade diploma條路好行太多, 拎到Red Seal去邊度都生存到

相反Undergraduate無intern同幾張cert就勁難入到本行, 高知識人口比就業市場大太多, 競爭太大, 搞到人工全部under pay
外國人好懶
你講緊印度定係黑鬼??

有啲黑鬼真係當正自己係本土歧視其他亞洲人
咪就係香港好多人
驚無佢份
入到去又驚著數俾人知

依到都大把靜靜地贏啦
醫生快啲救到病人:奴性
記者可以快速傳播正確嘅消息:奴性
搭車可以快啲去到目的地:奴性
真係
稅收令啲人唔想搵咁多
因為做得咁辛苦都係交多啲稅
反而賺夠使就算
印度佬 非洲佬 墨仔
求生意志勁高
用黎溝女既面皮勁厚
香港人不嬲唔抵得人地好過自己,所以會帶頭歧視D有潛力既人
從中學生歧視大波妹,搞到佢地要著件厚冷衫遮住就知

劣幣驅逐良幣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞