一人一個移左民先領悟到嘅嘢

371 回覆
327 Like 762 Dislike
奴隸做嘢唔快同垃圾有咩分別?
香港人好少願意分享同主動幫手
好幾次身邊有香港人知道我哋係香港人
佢哋都會扮唔知唔會主動打招呼
如果你同佢哋講嘢佢哋會超拘謹好似
你會呃佢咁

相反台灣人超級主動
又唔怕蝕抵
9成9working holiday 嘅中文資訊都係台灣人分享
香港人就係等睇
等伸手
咁你係垃圾定奴隸
唔劏都對唔住自己
我中國人
唔似你哋啲香港人咁cheap
睇人,隔離team個印度人廢到仆街,好在自己team果個係專業。
聽frd講 去到先發現香港人係好種族主義
成日以為人地會歧視香港人
唔係話連一個人歧視都無 而係歧視嘅人 就好似深水埗啲啊叔咁
掂到佢就扯晒火嗰類人 被呢啲人歧視而耿耿於懷 只係內心自卑
反而係香港人睇唔起有色人種 見白人就拜
開口埋口講起人 就會relate到人地係咩膚色 然後再用膚色判斷人地係點
香港人圈子係最撚嘔心
呢樣真係冇得輸
Why not both
見條友講到咁憎恨香港人我都想知發生過咩事,點知見下個回覆就知係個唔使理嘅傻鳩
用自己條命同自由換返嚟..
亞洲人內向,怪邊個?
係咪我打得唔夠清晰?我係無睇低「留係香港ge香港人」

覺得做人要量力而為,唔好為左個名義外國藉而忘本,搞到兩頭唔到岸,就叫做憎人富貴 厭人貧?典型香港人?
聽唔到啲人講乜,同學校聽嗰啲英文用字發音唔同,好慘。
我覺得個個人真係睇彩數。

閪人everywhere
東亞人啫,印度人一啲都唔內向。
係,其實我想講既係,香港人成日驚講英文唔正grammar唔啱,呢個真係俾香港啲英文老師累,其實我地學既所謂正統英文發音,喺英國人眼中只係其中一種accent,accent係冇分對錯,全世界都有人講英文,英國人都習慣左聽唔同accent既英文,亦都習慣左有時係聽唔明(南部人聽唔明Scottish accent喺國會都會發生),所以人地冇judge你,你都唔洗自己prejudge自己,放瞻講就溝通到,語氣都要靠講得多去練翻黎
係,有時候覺得啲外國人同埋印度人表面上仲友善過香港人。
口音唔到每個地方都有,英國直頭有啲相鄰嘅鎮口音都唔同。想像下旺角同尖沙咀講緊唔同嘅廣東話。
唔移民都知。讀書唔係一切,但keep住學習、進步好重要。
所以東亞人上管理層係少
兩睇啦。我好彩搵到本行,發揮到我自己嘅特性、專長,我會享受我嘅工作。總好過叫我做廚房、做倉,可能搵多啲,但我唔會開心。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞