一人一個移左民先領悟到嘅嘢

371 回覆
327 Like 762 Dislike
香港人就係乜都要比較
仲要淨係同圍內比較先井底蛙
最鍾意就係逼身邊啲人去跟自己價值觀做嘢
唔明你邏輯
咁你係 定 唔係 香港人?
佢響墨西哥比人打劫搵刀吉

下次就唔係吉佢隻手咁好彩
矮唔緊要

又瘦
又戴埋副全視線眼鏡
個閪頭又唔梳下
成班7下7下揸寶馬咁
腰弓7縮

總之離遠見到果浸東亞病夫味都好撚重
呢個thread 討論開始白熱化,要盡早講定先

拜託一眾香港傳媒(例如HK01, 點新聞, ToPick)勿將此post 轉載報導
拜託你哋高抬貴手,勿藉此消費移民港人
還移民港人一個自由討論空間
比賽, 填鴨式, 唔輸蝕
香港物價一D都唔貴
就算唔比稅後人工都係正常水平(因為好多野唔洗稅)
計埋人工直程贏撚哂

香港60蚊一餐正常午餐就智商稅
北美西歐m記80幾蚊一餐就睇唔到
買野好多都要比10% up稅,話比d外國朋友聽香港買野唔洗比稅係覺得好神奇

移民左去加拿大,基本上9成野都係貴過香港
除左車係平好多之外
所謂掛住你嘅朋友,好快就會忘記你
二手車貴過香港
你香港做開垃圾工,住公屋咪覺得冇前途囉
去到英國咪又係連散工,倉務都冇人請,連租屋都係搵人夾
因為係香港都係做垃圾工,冇前途
寧願去外國做散工同夾租,不過勝在間屋大少少
邊度有幾百萬
移民去得果批都係搵緊工,連租屋都難,仲要做開散工,倉務,送外賣
有啲連英文都唔識就去,仲話好好
very true
佢地可能圍埋傾咗14 分鐘天氣,weekend 做咩嚟,同個女去玩咩,最後1分鐘先傾個sauce 點搞
依邊咩柒都要開會討論架啦
做左成年幾都未見過有一個task係獨立可以完成
講緊份文件改個日期格式都要比10條友去比意見

最慘係一個人搞掂既task要比teammate睇,比manager睇,比director睇
然後每個人用幾日時間一個一個覆email
用左兩個星期收齊哂d意見,改完又要send多次,用多兩個星期去finalized
明明一日搞好既野,要一個月時間去完成

而大部份人都係吹水,學歷明明普普通通
吹下吹下就做到PM做到manager
btw係加拿大,唔是英國
無儲錢概念,四十歲要靠父母幫手交電費
呢個真
好多離開左屋企唔識生存咁
黑人同事好L蠢
印度人反而who fucking care, 我啲英文就係爛,就係BP不分,TD不分,吹咩,反而呢種態度令佢哋橫行
要搵野踩果D連特工同總統擋子彈都畀人話奴性添啦

一味為撚咗踩港,就連做返好工作本份都可以癲倒是非講成衰。然後仲覺得自己領悟咗D好野呢D墮落文化真係好撚可悲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞