一人一個移左民先領悟到嘅嘢

371 回覆
327 Like 762 Dislike
香港人自己有難就伸手,一上岸就消失
呢個真
你見到果d 只係底層人
好多大陸人 適應能力 都好強 。

香港人 由細到大都只係溫室小島生活
唔明大陸人果種 係外地生存應力。
尤其係後生個啲
完全唔識人情世故
幫完佢大忙請食飯都無
而且大陸人有主見(先姑勿論係對錯)
有決斷力

香港人超級無主見
而且怕負責
一啲氣魄都無
成個乸型咁
群腳仔
冇得去建興屌死啲大陸雞
你見到果d 只係底層人
好多香港人 適應能力 都好強 。

大陸人 由細到大都只係溫室生活
唔明香港人果種 係外地生存應力。
係 有咁既問題
香港人 無主見 無領導能力 而且表達能力弱

歐美 唔係咁work 個個人都勇於表達自己 意見 當然好多人都吹多過做
但做presentation 真係做得有一手
領悟到電影係一種國際語言,尤其香港啲動作片,好多外國人都鍾意睇。早排推介咗九龍城寨比鬼佬睇,有個意大利同事問我有乜港產動作片推介,我介紹咗殺破狼、導火線比佢,佢真係會睇,仲同我講買咗呢套嘢,好撚癲
我欣賞條鬼佬
之前我以為大家都同我一樣,係好有planning咁去英國 (我自己一畢業就已經plan緊…plan 左5年,最後第8年執行)…結果唔係,原來一堆人係毫無計劃咁去,而佢地ge原因原外乎BC/人去佢去⋯而比意見個d人,好多都係酒店,散工,餐廳,清潔…總之就係你係香港, 係唔會做ge工

基本上,有班人就係寧願係英國做份cheap雞工,拎到BC啦,威啦⋯就返返黎 去圖

日本嘅動漫影響全世界,佢話佢睇日本卡通大,我叫佢浪客劍心電影。
咩係全視線眼鏡
日本同韓國=高等Asian
Kpop太紅, 係唔少鬼婆眼中韓國人=attractive
果d會隨太陽光線 變暗變透明既 「太陽眼鏡」
7到曉飛
屌 真心7
40歲以上嘅人先會戴…
正正經經買幅ray ban 配有度數鏡片好過全視線啦大佬

英國見親戴全視線都係d 40幾歲阿叔香港人
衣著寒寒酸酸 著件風褸。唔岩身摺腳既牛仔褲
閪波鞋

總之成浸7味甩唔到
頭髮又唔梳
唔係韓國人就係attractive, 係佢地既身形同高度同歐美接近,你操到同佢地差唔多咁,又有翻180-185以上,你都好attractive
難聽D講句
其實係香港人真係未面對過呢種困境
香港果D黑暗呀、困難野 都係政治上
但民生經濟上 我寫包單就算住公屋大果班後生仔女 絕大部份都未經歷過真正既窮 尤其係2000打後出世果D
老豆老母多數生得少 有資源俾晒仔女

求其拎幾張圖既情況出黎講
話自己係UK搵唔到工 要返HK都辦法 咁我想問下 係HK搵唔到工呢班人會點? 香港搵唔到工佢地會好老奉覺得可以投靠老豆老母咪得
但重點一定諗"投靠"先 而唔係點樣增值自己 搵新既career path 或者馬死落地行
至於咩住得遠 無朋友呢D 我連睇都廢撚事睇 自己既人生自己決定 唔係話你住邊多朋友就值得留係果度
住得遠唔遠更加係好容易可以改變既事

我唔係移去UK
但移左民先發現咁撚多人真係永遠只會諗人地要改變黎就佢 而唔係改變自己
但其實韓國人唔係真係想像中咁高

韓國軍方數據,應該唔會假
雖然成10年前,但應該唔會相差太遠
講緊19歲入伍既男性,身高中位數都係174CM,平均值173.7CM

香港就18歲中位數172.5CM,而且18歲都有唔少人未高定
咁計落同韓國19歲男性唔係差太遠

最主要係韓國個邊就算你冇操股
做兵都操到你有d睇頭,再加上操股風氣多過香港
所以一般人大隻d,但身高真係唔差好遠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞