一人一個移左民先領悟到嘅嘢

371 回覆
327 Like 762 Dislike
𠵱個係一個好大嘅問題。
十分欠缺團結
最撚仆街就係香港人
最鍾意撚鳩同呃鳩返啲香港人
基本上除左所謂間屋大少少同空氣好d之外無野比得上
咁做咩唔返去
始終都係香港好
返工原來可以準走,老闆想你OT仲會主動求你仲會有補水又有補假
一向都係

一個弱智都可以生存嘅地方
我認自己係香港係溫室小花
但移左民乜都要靠自己解決 真係會極速成長
香港車費好平
你又知人地無賣相賺錢
所謂效率高就係衝衝衝冇內涵
依個係根本性既問題 係無民族意識
先唔講大陸點仆街法 但係去到外國 佢都真心當自己人係fd
反而香港人有難 唔踩多腳都偷笑
不過最後點都係 專呃華人就係華人
以上係好聽嘅講法

客觀描述:奴性
你以前叫"夜猴"嗰時出嘅post仲啱
唔會啦,就算轉做白人做,剩係個人名已經要錯幾次。
每次來回一至兩星期,成個月先改返啱個名做下個Step

明明只電腦上面copy and paste咁簡單嘅動作…..
上兩點尚算同意
但的確有好多冇技能嘅印度人嚟加拿大 又真係有幾多個IT勁嘅移民加拿大 勁嗰啲都去晒美國啦
之後好多都係讀完diploma mill走去做啲低技術工博移民 英文都講到唔鹹唔淡 又帶埋佢哋啲第三世界習慣過嚟

利申 second gen印度裔加拿大人同我講的 佢好撚憎嚟嗰班印度人 不過我諗好多香港人都觀察得到
的確係有啲講唔到
但講唔到同口音問題係唔一樣

同埋香港人英文「差」,先唔同印度人比,點都唔差過其他東亞國家
同埋,好多香港人係寫同睇都識啲勁深嘅生字,但日常生活對話,要用最簡單嘅表達,咁就收撻晒Q

單純因為香港人冇尾音而英國人聽唔明,我會有保留
英國人講得快個陣都食咗好多尾音
香港人如果講得到,又用字正確,但反而發音唔正確,再加埋語調、節奏問題,先似係問題主因
唔好覺得打移左民,就真係代表有移到
露曬底
依個真
香港人對自己要求高,對其他人都係,心理包袱太大,太拘謹放唔開
咁你點解仲留港同班藍絲一齊
香港人好有錢但係夜郎自大就真
其實你係香港儲埋個啲咩人脈
十幾年老友

人地知你移民原來有一大班人無興趣同你食最後一餐飯

好多人係唔抵幫。
香港人性格真係西
有次有個三唔識七既香港人問我關於當地搵工既野
問完之後唔該都唔講句就藍剔左我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞