一人一個移左民先領悟到嘅嘢

371 回覆
327 Like 762 Dislike
你可以選擇唔揀如果對農夫山泉有隱憂
冇人指住槍要你飲
你有得揀
如果個人夠冷血留港撚確實訓住win
嘢食、歧視、治安
樓主可能準備返緊
th-讀成 f-有啲地區既local人都會,英國本身都有十幾種accent,唔係隻隻都咁字正腔圓,最出名係中間啲t-音唔見哂,a bo'le of wa'er

但係香港人講英文個tone偏向flat係真既,中文每粒字都有佢個tone,唔會因為你既語氣而改變個聲調,而英文冇呢個限制,個tone會隨住你個語氣同情緒改變,你鍾意高音啲又得,低音啲都得,香港人唔習慣呢種說話既方式,讀起上黎好似字典咁逐個逐個字讀出黎,變左冇感情既機械人咁
真 其實香港好多嘢冇想像中咁差 外國亦都冇想像中咁好
有咩隱憂 多得消委會澄清左大家先可以安心飲用
me
同意
我講嘅奴性係免費OT,放咗工都為咗公司著想果集啫
其實係唔係樓主廢?
咁移民有新人,分享吓資訊對好多人都有用嘅
其實邊到有最好既地方 只係有最適合自己嘅地方
如果想舒舒服服返一至五 放假去下日本既 真心建議留港
完全同意,講外語已經緊張,好拘謹,仲要有埋語氣同情緒,好似演戲咁,對香港人嚟講太「造作」同太難
係啊,就算連食過邊間餐廳好食/伏,都收埋㗎
成班人長期CDR
當你分享吓相佢哋就問資料
但永遠唔會有交流

真係病態嚟
真,香港呢塊寶地,唔地震火山霧霾雪災已經天炎少過好多地方
香港係廢人樂土,移民唔開心個班多數係慣左食父母食政府easy mode慣左
唔係話針對邊個 移民果班真係特別廢 係土生土長既地方都生存唔到走過人地國家做寄生蟲
原來稅高係咁仆街,藏富於民先係王道
唔投資=韮菜
我frd移民去西班牙話環境衛生及市容方面差過香港,街頭曱甴飛鴿及性工作者泛濫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞