一人一個移左民先領悟到嘅嘢

371 回覆
327 Like 762 Dislike
勁撚方便
D鋪又開到勁夜
係物價貴D
要社交先係廢人播
人工又高淘寶又方便
comp 你老母

你同得多印度人做嘢
你就知大陸人嗰啲閪真係小巫見大巫

印度嗰班你會憎到想揸車撞死佢地
速度越快 時間越慢
印度佬直情係冚家剷中嘅冚家剷啦
人工高係真

我30 搵49k外國一定無呢個數
傻人發現案
呢個真,永遠有咩diversity program, 首先係black 跟住indigenous, 再去LGBTQ+ 然後到Women,最後都無Asian 份
偷換概念都有水準少少啦
醫生返兩更醫好病人就係奴
專業係個責任,唔係睇workload啊,戇鳩仔

咁林鄭李家超係唔駛瞓?
無睇低包唔包嫌人廢?
你過得好 祝福你;就算唔好 咁又點,
唔使對眼生係額頭,
一句講晒 憎人富貴厭人窮,
典型香港人
比自己仔女係港共生存仲唔夠冷血?
其實西方社會歧視亞洲人問題好嚴重,大公司高層有印度佬,黑人白人,但好撚少亞洲人
係撚咩9成大陸人搵唔到工返大陸,留得底果少少實比到你睇好勁架
因為係到評論果d 連登仔 成世人都未出過去係井底評世界,對出左既香港人 又酸 自己又無應力出到去
我覺得係調返轉 香港人講得好嘅 學人哋口音學得好快
甚至唔同年代嘅人都唔同口音
所以香港人有唔同口音 好少人俾人label做香港口音

上次捉gypsy 嗰個咪好明顯中年嘅香港女人口音
同大公司啲阿姐一樣
男人都唔係呢個口音 後生少少老少少 都唔係呢個口音
呢個真
人係英國 有次係超市見到有客打爛瓶sauce
3個staff 圍住傾點處理
15分鐘後先1個去拎小心地滑 1個去拎地拖 1個企係原地
成件事勁on9
打爛野都要討論…
你姐
以前學校教英式口音同用字
但自己睇戲同劇就美式口音同用字
所以有個問題係香港人啲英文係一時英式一時美式
我諗咁都可能係令鬼佬聽得辛苦嘅原因
同埋,我諗冇被label香港口音,可能係因為佢哋會將韓國口音、越南口音、日本口音、中國口音都歸類做同一種類口音,唔會特別區分
香港人好鍾意批評 比較
事實上外國做咩都冇人care 自己顧自己
可以話冷漠啲 但個種唔洗理人點睇 自己想點就點係香港做唔到

著衫呢邊咩style都有 偽娘 punk 鼻環
警察banker紋晒身 香港著少布啲又比人昅 評頭品足
香港朋友間成日有比較 住邊區 做咩工 住私樓

外國根本冇人care 你背景 大家約出黎睇波踢波就係咁純粹 完場傾下閒計 下星期又見
有時做人簡單啲都幾好
我喺英國識嘅老一輩或早期香港移民普遍都唔太鍾意呢期嘅bno visa, 一啲覺得自己當年好辛苦先嚟到,而家bno太容易嚟;有啲golden tier嚟嘅直情覺得bnoer 影cheap自己;總之feel到有啲妒忌得嚟又有少少睇你唔起。

當我盡力講bno visa係唔少香港人用自己條命同自由換返嚟,但佢哋冇經歷過19年,所以永遠都體會唔到。
我都學識咗個技能
就係同樣嘅消息我會放兩個版本
假消息同埋流料伏野就專比香港人聽
堅料同真係著數嘅
多數就會同其他國家嘅人分享
冇計香港人學唔識分享
太自私自利
有乜嘢問完都唔會主動分享
所有野都收收埋埋唔益人哋
真係少少嘢都唔會分享
所以香港人係要受到懲罰
我有好野亦都唔會益香港人
務求要害到啲香港人雞毛鴨血
因為對一個香港人好其實就係對自己殘忍
只可以話你見識到嘅香港人太少
香港人係可以閪到令人覺得
如果種族清洗呢樣嘢可以發生喺香港人上係一件好事
為呢個世界除害
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞