一人一個移左民先領悟到嘅嘢

371 回覆
327 Like 762 Dislike
就算移民失敗之後回流,都一定屌打冇試過移民嘅人,因為喺外國挑戰同磨練唔係留港撚可以想像
失敗回流都唔可笑,移民需要莫大嘅勇氣
講到一去不復返咁
覺得黎到一世要留係呢個城巿
一定要本行
冇得用chatGPT?我用得好爽喎

Ching,你會唔會太睇得起西人嘅工作態度?
Uk佢哋工作效率低、一返工就圍圈吹水就梗。
做嘢求鳩其無系統都秒秒發生緊,都未計一大堆浪費人力物力嘅門面工作。

不過,帶返個頭盔先,有一部分都好嘅只係唔好嗰啲大多數
香港人跟本就係發錯音
Sail 讀成 sell
Three 讀成free
Sheet讀成shit
加埋冇尾音, 人哋真係好難會聽得明
唔係冇得用咩?我走咗唔撚知喎...
個題目係移民先領悟到,唔係應該話有得用ChatGPT咩?我係外國用得好爽
知道讀書唔係一切
外國好多藍領揾錢隨時多過你讀好多書
知道做野唔係下下要勤力博上位
外國好多懶撚過閪
但都有車有樓老婆仔女
支那人啲自卑心又黎
係...
去到外國,識下唔同國家既人
就算識大陸人,你個世界都已經唔同左

最驚冇人接火棒同埋老人冇後生養
同埋香港人好內斂,要佢哋個口同條利誇張啲,再大聲講出嚟,係好撚難,所以好多音會發唔到,撈埋一齊,但外國人又唔係會兜口兜面糾正你,自己又唔知自己正唔正
用自己黎代表全香港人
你自己又瘦削又毒唔識社交係你自己問題

以前要浪費時間寫英文信
而家text 都叫ai 幫我draft
我做社福界見到好多人懶到仆街結果攪到妻離子散就有

懶到有車有樓個d根本就唔係懶 係你睇唔到人地努力既時候姐
我同佢傾偈練英文
仲可以叫佢教你嘢
咁其實依家係咪真係用唔撚到啫?
樓主話人種帶高低之分我又唔覺
可能我係倫敦 真正國際大都會(香港就9up自稱自己係大都會,實際充滿歧視垃圾地方)
黎左幾年都冇覺得自己底人一級 覺得所有種族都應該平起平坐
留港瞓住贏
移民撚洗幾百萬外國買樓貼錢買難受
香港做洗廁所,。倒垃圾果d
隨時做足12個鐘仲最低工資
外國唔同
做4,5 個鐘, 人工唔小得過你office白領
好多係渣車去倒垃圾
住3層house

去左之後覺得香港填鴨式教育真係好勁
完全洗晒腦令又覺得唔讀書就成世玩完生活唔到
根本個世界唔係咁
香港係,冇得用本app ,要vpn仲要係冇乜人用個啲地區先得or 第三方app
番到香港就可以話自己係英國回流
屙督屎都馨香好多
原來我咁撚靚仔
可以騎住班黃皮奴隸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞