一人一個移左民先領悟到嘅嘢

371 回覆
327 Like 762 Dislike
亞洲人係外國真係比較低級

講要幫助既弱勢族群就永遠無你份

但亞洲人又唔似白人咁天生有優勢
香港人自豪感唔會因為你啲小五毛用下三濫招牌就會打擊到
香港幾成功 外國生活啲鬼佬一定有讚過
你咁搞笑掉轉晒啲嘢嚟講

你唔好自己廢,就覺得所有香港人都好似你咁廢
豬肉好撚貴
巴西雞翼應該係變種嘢,太撚大隻
點心太細粒
冇得光明正大咁用ChatGPT
上網講句嘢都要自己自我審查過先敢講
地方太濕熱,會熱氣,風濕,濕疹
夏天太熱,冬天唔夠平均地凍
大部份人揸住㗎車但係其實唔撚真係識揸,俾油cut線都未識...
香港人好叻但亦好自大
睇唔起所有人
但其實世界觀極細
遇到問題係世界既問題
但自己成功就係自己叻
係D Outstanding 既印度人唔係印度

係新加坡嘅印度人都零舍醒目
印度人真係好識容入人地社會,我d印度同事出趁去食飯都可以同人傾rugby 男女子澳足 藍球。

做野開會認叻,全部野話自己做。
其實移民好小事
識好多人唔同國家唔同城市
得閒去嗰度住下得閒又搬
係香港人先講到咁誇張
因為香港太細,好少可要因為返工/讀書而搬屋,同埋搬極都係1個鐘車程範圍之耐嘅事

國家大嘅人要搬城/省唔係咩好稀奇嘅事,搬離幾個鐘飛機嘅地方分分鐘仲遠過搬去其他國家
好多年啦
乜撚都 嘩眾取寵果隻
明明好普通 好common 野
無限放大感受 港女咁 大叫 開幾十個po 果隻

怡富 d片咁 佢d反應 動作 gay 撚到
同埋 睇到港男果種廢
唔好剩係同香港人熟
梗唔係啦係香港人大部份都英文差
真係講唔到
加拿大嘅印度人係另一個品種
Pin好多香港人成班井底之蛙溫室長大咁
好多其實係外面好平常
搬離原生家庭 好多都係自己照顧自己
唔會成日痴住哂
講真 調番轉外國咪一樣好多野唔講得 連擦邊波都唔會講
有色人種 戰爭 政治 男女第三性 民族 國家
佢慘都係佢既事 點解你會憎佢
你唔講,定係唔敢講先?係基於respect所以唔公開討論黑人吖,定係驚討論國安,之後有人7am敲你門拉你先... 你諗清楚啲先好喎...
真係唔同人 有人依世都無離開過英國本島 歐洲都無落過去
例如邊啲方面?
外國人好團結 印度大陸其他咩國家都係
只係香港人係表面團結 但暗裏只係圍爐取暖 吃喝玩樂
亞裔男姐, 亞裔女不知幾受歡迎
香港真係最好
你啱
令我對大陸人有少少改觀
唔同香港果D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞