一人一個移左民先領悟到嘅嘢

371 回覆
327 Like 762 Dislike
東江水源頭處,男同性戀水中群交
https://lih.kg/3744213
領悟到香港好多問題都係因為人口密度太高
但又咁講好多野都好主觀
係 澄清返其實就飲得 冇乜問題
香港有水務署處理
大家又會煲水
真係唔人在外地,唔係所有network 都要重新建立都唔知啲人可以有幾自我中心,淨係諗自己。
節儉到唔會同冇價值嘅人有任何交流。真係好撚嘔心
個topic有無話要比較大城市呀
有無話唔俾移去鄉下地方呀
無你就收皮先啦
為拗而拗
一個case約5次appointment ,其中一次係個CS唔睇上一個appointment 嘅進度,以為係普通調查,浪費時間。然後又一次想hea 鳩我,比我捉住叫佢睇note 先知發生緊乜事。呢啲情況好難想像會喺香港發生。
拎綜援有車咪已經係出奇囉
香港有幾多人係拎綜援有車呀
呃綜援果d囉
呢個咪係去左外國先知道既野囉
移左民先知大陸人最撚柒同最嘔心
一路屌外國點點點差 都係中國最好 日日係到打飛機話中國幾勁 叫佢返去住換左中國passport 就收晒皮笠晒水
唔認同最 但當你捨割某d野之後香港的確係幾好
但睇你條頸有幾硬
唉,真係遇唔少
大部份都係老奉幫咁
答兩句就好似乜都要幫佢哋跟
我唔係憎佢係覺得佢地可憐兼影衰香港人je

垃圾,智障,無腦,移民移上腦,崇洋崇到六親不認,人移佢移⋯點解要拎BC呀?威囉,因為可以返黎笑鳩香港人囉…寧願英國做收銀,苦工,失業⋯都仲要睇低香港人一線
呢班人好有趣
好心人幫佢哋就老奉
但班擺明搵笨嘅地產佬就客客氣氣,你估佢哋對你咁親切係真心咩
印度人做嘢真係好撚差喎屌
你自己垃圾就唔好當其他人都係啦
唔知你點定義乜係50步

我好現實,我去英國就純粹職業需要,career上有突破, 同埋享受生活

從來無睇低過留係香港ge香港人⋯BC? 我唔care…我剩係care我人工可唔可以係英國上到200K
認同,所以我好感謝我前老闆,佢同我講「想升得快其實要share」。
我唔知有冇理解錯,但我理解係「分享」知識、經驗,咁先會分到你嘅工作量出去。
分享嘅過程亦係同其他人嘅一種交流,比你睇清邊個係認真聽,邊個係鳩hea(我直頭屌鳩佢離開會議),同時間亦對自己掌握嘅嘢溫故自新。
我嘅價值係累積新嘅知識,轉化成經驗分享比其他人,而唔係死守封閉僅有嘅技能,可能啲老屎忽守住十幾年嘅嘢其實係一文不值,只係人地唔好意思淘汰你。
分享係好事,但香港人普遍唔會。
好多都係半退休
未必係去到憎人富貴厭人貧嘅心態
但肯定大部份都係慣咗比人服侍

無錯啊,佢哋就係認為比錢可以解決問題
所以大部份朋友都係啲經紀
有賣相就唔會上thread到叫生叫死,講乜個天對佢唔公平呀,生死存亡啦

「佢」只係其中一個例子,thread到大把,要幾多有幾多

仲有⋯你估個個都賣到相
而家知好過 唔知. 愈早移左民果d 香港人愈撚閪
開個新account 就以為冇人知你係支那狗咩
我估睇咩行業啦
好似我咁有手有腳就做到嘅工入面啲印度人真係極廢
IT表示印度人好唔掂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞