ChatGPT明天起加強封鎖中國(含香港) 阻截API服務 VPN都被禁止

635 回覆
835 Like 11 Dislike
部電腦係個淘仔賣家既?
問題係, 佢點知那個是VPN IP.
如果因為多人用的IP 就判斷佢係VPN Server,
咁即係我找個英國朋友在Router 上set VPN, 然後得我一個人連去那個Router, 咁那個Router 的IP 得一個一個人用, 就好似一個普通的英國家庭咁, 得佢屋企同我一個人用..咁佢就唔會detect 到我用緊VPN 了..係咪咁理解呢.

因為大部份人係用緊買的服務, 而各VPN 供應商為左做生意, 一定係一隻VPN 幾百人共用..先會俾人detect 到的...我的理解係咁..
睇嚟要買個vps用了
放心
外國會對香港出紅色旅遊警示
實有辦法用, 不過呢家有阻多90% 用緊chatgpt 用家, 當非洲都用緊中國香港啲人仲戇鳩鳩咁
你求其上nordvpn個官網就已經出晒你IP同vpn所有野
淨係呢個例子已經知佢哋disable晒用vpn嘅access已經係其中一個可行方法
仲只係其中一個
啱呀
依樣野又推進香港一科技一大步
你睇下李特首月月現金出糧都唔驚啦
等我問我個AI點解決先
佢應該有法寶對抗
唔係無敵

但要唔係殺錯良民方法唔係咁易

當然佢有能力block 晒所有VPN server ,同埋用佢套AI去做分析每粒IP應該唔難。

要睇佢係全心有殺無賠定係為左hea 鳩美國政府
外國撚可以代問問題
十蚊一條
上面vpn 9成係留港撚用緊vpn 公司
呢啲最易block
你話用朋友當地自家vpn 實唔會捉到
但問題係識到朋友仲幫你實係少數
美國佬禁只係擺上枱明確話比啲大公司係明禁你
同埋增左加呢啲公司既成本
係,就好似56K咁,當年唔係個個人鍾意用寬頻
大陸網絡長城一直都有技術去detect vpn
所以先有人發明shawdowsocket 去翻牆
SS玩完左好耐,V2ray都已經死左,已經用緊另一種方法

要講避開detect vpn技術e方面真心班大陸仔投入最多資源
係, 佢it 佬黎, 部電腦係新加坡閒置左好耐, 開左幾十個sandbox 掛機 邊個想入就入, 你入去打機都得 不過我只係用chatgpt
又歧視中國人?
唔單止係仲有冇方法用嘅問題,你要用一定大把唔正規方法做到,問題係香港進一步同國際脫軌嘅趨勢
無Chatgpt但都仲有Claude 同Gemini
人哋都話block埋VPN
Yes, Ban 撚晒支那同支港,徹底咁唔畀佢哋用
直接用過就知同經poe係兩回事
一般文書,gen圖應該經到poe
但相信更高級應用,一定要直接用program個種會封晒
得意在OPENai 高層會到大陸演講
樓上講咁多方法有乜用
返工部機用唔到已經差好遠啦
光明正大用同要連vpn 用 同 偷偷地用都好大分別
Vpn連Tvb都block到啦
睇下有幾大決心block嘅啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞