ChatGPT明天起加強封鎖中國(含香港) 阻截API服務 VPN都被禁止

635 回覆
835 Like 11 Dislike
但係慢呢
其實佢係唔想你有商用公司用到勁ai要脅到自己ai霸權

你個人用佢會隻眼開隻眼閉
3.5只有sonnet
啲連登仔唔係咁諗,佢哋會覺得,冇得用Google,咪用黃頁囉

欣賞師兄整理出背後嘅邏輯
咁香港人買水貨係咪就解決到問題?
今日政府出黎講既新聞係....

再迎大熊貓|李家超:贈港一對大熊貓5至8歲 冀國慶抵港開枝散葉

撰文:孔繁栩 潘耀昇出版:2024-07-09 10:48
更新:2024-07-09 11:22讚好970110

正訪問四川的行政長官李家超偕夫人林麗嬋、文化體育及旅遊局局長楊潤雄等一行人,三日行程參觀了都江堰的大熊貓基地,探訪送贈香港的一對大熊貓。李家超今日(9日)早上聯同楊潤雄、漁護署署長黎堅明在成都會見傳媒,總結行程。李家超透露,贈港的一對大熊貓5歲至8歲,雄性大熊貓120多公斤重,性格聰明;雌性大熊貓性格溫馴,牠們正適應準備來港,會爭取十一國慶前到香港,稍後會先檢疫30天,抵港後再隔離30天。

好想知幾時到POE
pin this

btw 連最最最大個個都唔係放經濟在眼內,最緊要保自己皇位同個黨,仲有咩希望
咪咁白啦,国安法is watching you呀,一陣公安又話你煽動架喇
咁要搞清楚現實
蟻民窮撚 就話仲有幾十年要捱
但係政府高官人工每日幾十萬人工
而且唔會比人炒
仲有2,3年就可以退休
香港人本身推崇既文化係只要自私利己就得
咁睇個結果無出錯到
poe呢
poe都唔得就仆街

工作效率即刻下降

你地以為最大影響係番工、做功課無得用AI chatbo咁簡單,事實上係無左API 會令無數 startup 仆街同埋外國 startup 一定唔會揀香港做 base chatgpt 最值錢既唔係佢個 chatbot 而係佢背後個套 API

因為無左chatgpt API 你好多 advance 既 app 都無可能 build 到同埋好難 build 一個一流既 english based ai product for international audience。
以往人地外國公司揀香港係因為香港可以合法咁做大陸做唔到既野,用既工作軟件同全世界接軌,而家開始chatgpt根本已經同 google, microsoft 一樣係辦工必用品,你香港無得用,人地咪去新加坡咯。
再加埋,往後開始學生都唔會有得用 chatGPT, 呢個係好撚嚴重既事,我地香港既學生如果唔能夠用chatGPT 呢啲主流既工具係將來既世界已經落後左西方社會成一大段,或者接軌唔到。

同埋大家自己諗下,外資尼香港搞科創IT, 一定係因為中國市場,如果香港有 chatgpt 但大陸無,將會係一個優勢,但而家?人地直接番深圳啦反正係香港都係要用 chatGPT

chatGPT 呢件事反映左最嚴重既野其實係香港已經失去左西方社會既信任,香港最值錢既地方係比西方社會覺得我地信得過,呢份信任係當初我地用左成 100年先拎到,但比幾個仆街用幾年時間送番曬出去。

最可悲既係成個政府無人 care,仲係到討論緊點樣加多啲洗腦教材落中小學啲書到,仲係到討論緊下個月國慶點樣送熊貓,成班都係雞嗚狗盜出其門,你係稍為有個腦既,早5年已經 plan 緊點樣係科學園開一個 district 專係做AI, 好似人地新加坡已經有全自動化車廠,又有AI backup 既貨運碼頭,香港好似玩大富翁咁入左去坐監坐左五年。

其實如果大陸見到你幫到手搵錢自然唔記得曬啲社會風波,大家當無事互相幫大家搵錢咯,香港最大既保護傘就係個特別角色,但成個政府好似無人有政治智慧無人有帶個腦反工。 你要我地把口愛國唔係問題,做幾個樣講幾句大話大家都識做識配合,但你唔好係到搞衰曬成個經濟、係到做咁多野害香港害香港啲細蚊仔比你洗腦

吊你老母,愈講愈嬲,火都黎
咁要搞清楚現實
蟻民窮撚 就話仲有幾十年要捱
但係政府高官人工每月幾十萬人工
而且唔會比人炒
仲有2,3年就可以退休
香港人本身推崇既文化係只要自私利己就得
咁睇個結果無出錯到

支国香港

最緊要国家安全

咩都假

Cut 咗乜?
佢哋真係唔驚公司私隱會爆出嚟
咁咪冇晒私隱?
呢啲外國勢力野 我哋中國香港人係唔會用
實事無人做,成班日日淨係識擦鞋、權鬥、形式主義。 根本成個政府都係楊潤雄,絕對係垃圾中既垃圾,垃圾到擺貪曾、林瑞鄰拍落而家個政府到都可以稱為好官。

點解會咁垃圾?因為上樑不正下樑歪咯,想入政府既都係貪夠hea,最緊要唔好瀨屎上身,做左野就得,雞嗚狗盜之出其門,此士之所以不至也。 有料既人見到入面咁垃圾,全部都唔係識搞管治既自然唔想入。

我有識人想做AO阿,全部都係GPA好撚高但係智慧低到淨係識讀書無批判性思維,但我地政府就係呢啲撚樣。
收我地錢去魚肉我地,仲要想炒都無撚得炒,蹉呼。
其實我覺得分分鐘POE嘅出現係為咗香港人,openAI都唔想係香港咁慘咩都用唔到
正式與世界脫軌
劉趕訓住贏
我公司有自己一個GPT
Non disclose

佢主要唔想你用到AI develope嘢
你要用佢啲product 咪ok
唔制 禁luuuuuuu
佢draft左你改爭好遠又可以叫佢proofreading
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞