ChatGPT明天起加強封鎖中國(含香港) 阻截API服務 VPN都被禁止

635 回覆
835 Like 11 Dislike
唔畀連vpn用API相關的任何服務

直接唔畀連vpn用openAI的任何服務
都好大分別
想了解清楚返
感謝巴打
國內啲AI公司直接全部員工旅遊去外國做Digital nomad 咪得囉
記低你IP落database
幾次唔同即封
中文語言模型嚟講,中國AI好用過ChatGPT不是不可能,對祖國很有信心
aws 掛個web
github 搵個chatgpt rediect
呢啲敏感產業一入境已經俾人tag咗啦,宜家AI係戰略黎架啦
今年無得炒iphone 了
所以質疑開發AI嘅團隊block唔到vpn
應該係對computing零識知先會有咁嘅異想

iOS16新增「countryd」精準鎖區,禁止非歐盟用家sideloading
https://lih.kg/3374202
iOS16新增「countryd」精準鎖區,禁止非歐盟用家sideloading
所以質疑開發AI嘅團隊block唔到vpn
應該係對computing零認知先會有咁嘅異想
咁政府工用文書系統點算呀?
後面個vendor肯定諗住駁去ChatGPT就算啦
佢呢啲應該用最簡單嘅方法捉

邊間公司租咗咩IP全部係公開資訊
Ban所有雲服務供應商就OK
而家開 ac 嘅話,一定要填外國電話號碼
邊有咁易整到張外國電話卡吖
可以係both。但而家目前見到係chatGPT + VPN有時會用唔到,ChatGPT API + VPN將嚴打。

但利申番:已身在外國,唔知打得有幾勁
盲反既人唔會理你
千問仲要中文方面贏晒chatgpt
睇落唔煩,但未得閒搞
晚上好!要禁止VPN存取您的網上服務,即使您沒有VPN地址名單,可以考慮以下幾個方法:

1. **使用反代理服務**:
使用像Cloudflare或Akamai這樣的反代理服務。這些服務可以幫助檢測並阻止來自已知VPN的流量。

2. **IP地址阻止**:
使用IP geolocation服務(如MaxMind)來檢查IP地址的來源。如果IP地址來自VPN提供商常用的數據中心IP範圍,則阻止該IP地址的訪問。

3. **使用機器學習模型**:
使用機器學習模型來檢測異常流量模式。VPN用戶可能會有不同的流量特徵,例如突然的大量流量來自同一IP範圍或國家。

4. **實施行為分析**:
通過監控用戶的行為模式來檢測VPN使用者。比如說,來自同一個用戶的訪問突然來自不同的地理位置。

5. **多因素認證**:
要求用戶進行多因素認證(MFA)。即使VPN用戶成功訪問了您的服務,MFA可以增加一層安全保護。

6. **第三方API服務**:
使用專門針對VPN檢測的第三方API服務。這些服務可以幫助檢測並標記VPN流量。

這些方法可以幫助您有效地阻止VPN訪問您的網上服務。可以根據具體需求和預算選擇最合適的方法或結合多種方法來提高檢測的準確性。
留港撚值得擁有
睇下幾時到港共政權封埋香港網
去鴨記買張 3 UK
去買張3UK sim card有幾難
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞