ChatGPT明天起加強封鎖中國(含香港) 阻截API服務 VPN都被禁止

635 回覆
835 Like 11 Dislike
主席正想倒車三十年,大家連手機都唔好用,返去耕田
咁問法我諗佢都係唔適合用AI
一年就想整到?
用macbook m 晶片都train 到自己一套model 出黎啦
睇歷史會搵到答案,呢排香港都被外國勢力搞左多獲

1) 美帝對香港發旅遊警示: 冇人黎香港,政府發矛搞夜濱紛,叫你地全港都要笑要有禮貌,有春用?
2) 外國報紙話香港國安法乜都管: 香港政府半夜出新聞,強烈譴責,但乜q都做唔到
3) 羅奇話香港已死: 香港政府搵左姐姐出黎對鬧,鬧完又係乜野都做唔到

呢獲香港連openAI同apple intelligence既chatgpt都用唔到,就等睇佢場好戲啦,還掂歐國柸就踢完,冇乜野好睇
出名啲VPS全部爛晒
一查IP見到係 XXX hosting 點會唔封你?

我虛擬信用卡都擺咗$100訂閱 4o 到時用唔到都唔知點算
香港

成功被中國大陸拖落水
我係一個合法嘅地方用,我用開VPN保障我私隱都唔得?
咪係,我喺美國用 我重視私隱,唔得咩?
留名,情況如何
有好多方法,但冇任何方法可以完全封鎖
(例如私人VPN係封唔到)

但係原本一成香港人用到,變1%嘅香港人用到
已經好足夠
入境者 全部需要被沒收個人手機?
咪同去大陸玩一樣
逐個地區app裝
好大機會外國會禁止國民去香港
分分鐘港共出新聞稿話同支那傾緊引入文心一言同通義千問比數碼港, 科學園同全港學校/ 公司使用
再下一步就整港區獨家文心一言 / 通義千問app比全港老百姓用
想平去東南亞或者台灣
唔好aim加美個啲就得架喇
但係某國好鍾意講軍民兩用, 如果畀佢攞到一定軍事用途, 要怪就怪共產黨唔守規矩, 如果共產黨攞嚟做軍事用途我諗都幾恐怖
https://youtu.be/LODiUlS2ZdM?si=mXtqdeEOaMyTdCYb

已經攞咗民用嘅嚟人臉識別, 如果再有聊天機械人, 後果真係不堪設想
之後會用唔到
佢要連網
我去旅行用唔得呀?
咁啲人嚟香港去旅行點算?
溫水煮蛙
感謝黨 幫我地同世界脫軌

利申

跟黨走
你地以為最大影響係番工、做功課無得用AI chatbo咁簡單,事實上係無左API 會令無數 startup 仆街同埋外國 startup 一定唔會揀香港做 base chatgpt 最值錢既唔係佢個 chatbot 而係佢背後個套 API

因為無左chatgpt API 你好多 advance 既 app 都無可能 build 到同埋好難 build 一個一流既 english based ai product for international audience。
以往人地外國公司揀香港係因為香港可以合法咁做大陸做唔到既野,用既工作軟件同全世界接軌,而家開始chatgpt根本已經同 google, microsoft 一樣係辦工必用品,你香港無得用,人地咪去新加坡咯。
再加埋,往後開始學生都唔會有得用 chatGPT, 呢個係好撚嚴重既事,我地香港既學生如果唔能夠用chatGPT 呢啲主流既工具係將來既世界已經落後左西方社會成一大段,或者接軌唔到。

同埋大家自己諗下,外資尼香港搞科創IT, 一定係因為中國市場,如果香港有 chatgpt 但大陸無,將會係一個優勢,但而家?人地直接番深圳啦反正係香港都係要用 chatGPT

chatGPT 呢件事反映左最嚴重既野其實係香港已經失去左西方社會既信任,香港最值錢既地方係比西方社會覺得我地信得過,呢份信任係當初我地用左成 100年先拎到,但比幾個仆街用幾年時間送番曬出去。

最可悲既係成個政府無人 care,仲係到討論緊點樣加多啲洗腦教材落中小學啲書到,仲係到討論緊下個月國慶點樣送熊貓,成班都係雞嗚狗盜出其門,你係稍為有個腦既,早5年已經 plan 緊點樣係科學園開一個 district 專係做AI, 好似人地新加坡已經有全自動化車廠,又有AI backup 既貨運碼頭,香港好似玩大富翁咁入左去坐監坐左五年。

其實如果大陸見到你幫到手搵錢自然唔記得曬啲社會風波,大家當無事互相幫大家搵錢咯,香港最大既保護傘就係個特別角色,但成個政府好似無人有政治智慧無人有帶個腦反工。 你要我地把口愛國唔係問題,做幾個樣講幾句大話大家都識做識配合,但你唔好係到搞衰曬成個經濟、係到做咁多野害香港害香港啲細蚊仔比你洗腦

吊你老母,愈講愈嬲,火都黎
慢慢啦,遲早都唔得啦
準備搵FBI 拉鳩朱閪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞