一齊跟fd 去日本旅行,你見Chur撚有幾Chur? Chill撚有幾Chill?

432 回覆
1092 Like 37 Dislike
夠chur
有車好少少
但要放酒店應該係冇車
去過富士山,覺得性價比好高,成個trip住埋山屋都平過啲人住靚酒店,山屋平,補給平,搭車都都平

如果你喺東南亞同類景點,兩千蚊零港紙落唔到樓
就算飲支水都貴過人

計埋條數,你就知道日本旅遊景點同東南亞旅遊景點比起個劏客程度係爭好遠
唔啱feel唔好一齊去旅行就得了
要chill嘅情願預返一早book啲resort/溫泉旅館hea足一日
普通酒店睇Netflix 真係有啲晒
唔遲起身,出發有時又好炆
明明想慢慢睇果個景點,你遲起左身又變左迫到3,4個鐘做緊5,6個鐘要做嘅野
本身都想慢慢去到車站先睇點搭車,去到果個地方先慢慢搵食,或者搵野行
每日少2,3個鐘,變左又要前一晚有個人做定功課
14日行程,食野好多都係車到買便當食,酒店只係用嚟擺行李,基本上無乜訓過,訓都係車訓
因為有車,唔洗點行但行程真係排到滿
玩咗半日中途覺得攰一齊返酒店訓算唔算chill
同樣 9點起食個早餐 上房訓下 出去行下又到12點幾點 再食lunch 10點就返到酒店
Chill嗰個又好似癲咗少少
佢咁嘅節奏一條友去旅行先啱
3個一齊唔知醒到1點 之後再hea到45點先落樓食野
係附近行左陣就返宿
果日行程消失左
朝早8 點拍醒你食早餐 因為佢好肚餓(酒店送埋早餐上房)我唔食瞓多陣,佢食完再拍醒我
一起身佢塊面黑過包青天
無下次
日日都睇住尾班車趕返酒店 沖埋涼都2 點
有得唔接受咩
佢都叫你地去唔洗預佢
仲逼人一齊行做咩
大家旅行態度唔同,咪朝頭早食完早餐分開行,夜晚有時間咪約返食飯囉?日本好得人驚咩?一個人唔敢喺日本自己行?
所以chill嘅自己一定去14~15日
自己去
8點出門口
11點返酒店
日本其實過左10點仲有咩玩
其實邊種方式都無錯
唔岩玩咪分開玩
中途join 番咪得
大家成年人
點解要逼對方十日八日
無時無刻都一齊玩

我兩種方法都接受
初時去旅行
我好多地方都想去
早起晚歸
但去得多左
我又變左chill 玩
有時係日本一兩點先出門
有d燒肉唔比一個人食
預約都要兩個人

秋葉原燒肉橫屋
我反爾最唔中意唔撚投入
有次有個唔太熟既fd 一齊去仆佢個街
行街係咁㩒手機 可以玩足十幾個鐘
自己一個人去有時會有孤獨感,有時又會感覺好自由好放鬆,夜晚一個人飲下酒好舒服
去日本咪得
點解唔可以係
我自己就鐘意8-9點起床食野開始行程
夜晚食完飯就番酒店飲酒食宵夜
通常會揀一晚訓間好好酒店做一日chill撚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞