一齊跟fd 去日本旅行,你見Chur撚有幾Chur? Chill撚有幾Chill?

432 回覆
1092 Like 37 Dislike
補充多少少🤏

以下係我憎既Chur撚和Chill撚既例子

Chur撚:

1. 香港有既店鋪,你係日本再入,會屌鳩你浪費時間

eg: U記,Starbucks,無印)香港咪有囉,你入去把撚呀

2. 落緊大雨都要繼續原本戶外既行程

Chill撚:

1. 死都要訓9粒,10粒鐘以上,明明返工都無訓咁耐,最後勁晏先起身,自己又唔識路過過黎會合,老憑要人接返佢

2. 旅程老鼠屎,成日話累要坐下,一坐就係1粒鐘起跳,嚴重影響之後既行程,一走開又話唔等埋佢

3. 成日提出不如返酒店抖啦既說話,話累,你咪自己返囉,又唔制

4. 編行程幾乎無參與過

5. 食野飲野異常地慢,又無啦啦播片睇,完全唔知之後仲有行程有人想去
9-8 自己多數
點解去旅行要怕自己食飯?咁你去旅行係咪屙屎屙尿都怕自己一個人去?
依家係佢自己選擇睇YouTube唔願出去玩喎
你一係自己出去跟番行程玩,一係夾硬拉條友出去玩
邊樣都唔會係開心嘅回憶㗎啦
但都好過你咁樣嘥晒時間乜都無又淨係識上網屌
Chill撚 Kam撚
一樣

仲要買兩罐返酒店飲
即係要出門口遲過番工時間,早過收工時間咁番酒店?
每日活動時間係咪10-5
每日至少12點1點先出去日,食完lunch出市區都兩三點,夜晚食飯又話要返民宿附近食,話市區貴又劏客,每晚89點返去,去到又係咁食m記同香港有嘅餐廳。我本身去外地唔訓得耐,45點起身,自己出去食完早餐行陣都要等佢地成半日先起身
都係嗰句, 唔鍾意你就唔好同人去
啲窮遊撚真係好鳩kick
最慘係試都未試過嗰樣嘢
就話唔值唔抵
最後得返松屋同啲頹定食揀
依家講緊9點出門chur唔chur, 你做咩講左去活動時間
好心啦,你以為自己真係備受注目?
去大城市旅遊好正常
香港單係返office搭車食飯都唔難一萬步啦
後生同成班friend去旅行就有咁chur得咁chur驚死蝕底。
但到結咗婚度蜜月/生咗小朋友就之後就被逼做chill撚,尤其是啲𡃁仔行多兩步都話攰
最好半chill
都係睇地方
有d景點多既 或/同 成世未必有太多翻炒機會既就老閪都chur左先
有d地方擺明就係渡假地方 得堆溫泉/沙灘/resort 比你chur都搵唔到地方chur 唔chill都唔得
所以成日覺得巴塞 LA 呢d地方 如果兩款極端既人去 應該打交打到痴線
公司出trip再自己留多幾日諗住周圍行下 但其實平日放工已經行得七七八八 不過環境真係好乾淨市容好好
以為自己奇洛李維斯咩 自己食飯會比人擺上網 加上連佢本人都未介意
我唔敢同人講去旅行大部份時間係酒店,好似好柒,但係個人鐘意慢節奏
我自己例子

10:30新宿酒店出門
11: 15 - 14:00築地 + 印度教堂休息
14 :15 - 15:00 銀座食鰻魚飯
15:00 - 16:00 銀座行一陣
1645 返番新宿酒店
1800 去附近食飯
1915 食完去Lawson 買枝酒同野食之後番酒店

2100 去附近大久保搵日本妹
2115 -2215帶條女返酒店扑野
2215 送條女出門,睇多陣Netflix 訓覺
係你廢者
你知唔知日本u記平一半
直接去吉原好過啦
大久保d女真係戴左套都驚中招
大久保唔係比人清場咩,仲有囡?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞