一齊跟fd 去日本旅行,你見Chur撚有幾Chur? Chill撚有幾Chill?

432 回覆
1092 Like 37 Dislike
合理好多,日本唔蒲既話 夜晚十點前可以收工,返酒店浸下水,第日早少少起身九點hea到十點出發
上次去旅行,同朋友夾定今次係chill,訓到自然醒
醒到就去,時間唔夠就skip/排下一日
輕輕鬆鬆
2種生活方式黎架喎
超撚果種係放鬆心情
chur撚係果種唔好蝕底
新加坡咁撚悶都冇得唔chill
1日去1 2個景點 10點左右先出門口 一般唔食早餐或者買個飯團就算 食完晚飯就基本上冇地方去 最多去商場兜下 日本d景點去得多其實都係咁上下 係叫做香港做野壓力大去抖下氣
試過自己去8日日本
中間有日係酒店hea到5點先出去行下donki
搵間居酒屋食算
體感同香港差唔多啫
你呢兩個例子都好極端
自己通常跟返香港作息時間,0700出酒店,1930返酒店
再Chur啲就係放工凌晨上機,回程夜機返第日直接返工
FG嗰年就得,做咗社畜後唔得鳥
咁鍾意睇 Netflix留起香港睇咪得
點解要專程搭飛機去外國睇
訓到自然醒 一日一兩個境點就算
冬天去歐洲,夜晚又凍又無嘢做
食完飯早D返酒店仲好
去到日本郊區,無嘢做都係返酒店㗎啦
去海島有villa,成日唔出街喺房扑嘢都得啦,間酒店咁靚唔係唔住呀嘛
又係月經post
其實最緊要係大家步伐相同,
咩人咪同番咩人去旅行,
無話啱定錯
我習慣九點左右去食早餐,之後出發,下午食完返酒店放低嘢 hea一個鐘左右再出發行下食晚餐,沖完涼有機會去食宵夜,食唔落就訓

但上次班frd第一次去旅行,佢地就係太chur,返黎反哂面
依個講法依個時代唔係好啱,有時有啲展覽,地方,地標,你依家唔去,一年甚至半年後就無咗,可以見世界盡量見,除非你去泰國啊嗰啲,或者你係去一頭半個月咁就無所謂
自己一個食飯都怕
你去廁所係咪都要搵人陪?
呢個係正常去旅行既時間
起身唔會好似平時番工咁早起身

番酒店九點至十點
喺超市買下d當地宵夜番酒店食

喺酒店玩下電話,執下行李一點訓

如果同行人唔係咁都幾難搞
認同,最緊要知道其他人expectation 係咩。

有d fd你同佢去得就預左chur,要同佢去就冇得怨,一係就咪鬼去。
或者講定可能有d行程唔會跟
Chill 還Chill
去日本就唔好晒時間喺啲商務酒店入面留喺間房度攤不如出去搵間cafe坐吓

當然溫泉旅館另計,最好有得早啲check in 添

雖然日本好方便,但人生冇幾多時間俾你去同一個地方

利伸:非chill 撚,每日最少一景點,stay 溫泉旅館另計
你講緊乜?
Google翻譯下?
同你差唔多
反正而家佢地啲嘢都收好早

本身以為我呢種係少數,但睇黎都唔完全係
原來係熱身不足
我自己就係果d咩都可以嘅人,
去過好多次都無係好開心,
最撚慘就係有一次幾種人一齊去,
我就做調和果d,
冚家產我做每一個決定都feel到自己好困難,
順得呢個又順唔到果個,
試過呢啲我已經唔會再求其揀旅伴
不過果次我都係on9架啦,
幾組人仲有啲完全唔識
佢著撚左掛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞