(仲溝咩女)有無人睇咗threads40歲台仔買18歲越南新娘?

961 回覆
506 Like 86 Dislike
請人食飯同買人做老婆兩回事,咁都可以拎黎講你弱智?
依家又話買,頭先你又話無話人買
唔好否認啦
我幾時話邊個買?
請人食飯同人做老婆兩回事
有咩問題?
即係有講啦
因為會影響佢地叫價能力
又見證跨代貧窮
使鬼啊,大把人老竇老母都係咁
即係而家啲公屋廢老咁
我話兩者唔可以相提並論,幾時有話人買?
你文盲定弱智?
唔會,但你唔俾錢咪唔會蝕,你俾錢咪蝕囉咁簡單,你試吓買部車。人地可以唔洗錢拎走你部車,你唔覺蝕?

你係唔撚係精神分裂,又話溝女唔會俾埋人地果份又話係互請(AA) 而家又請人食飯?你果d叫互請(AA)。你請咗人食飯就蝕錢架啦。到時分手又要追返洗費好撚肉酸。同埋拎死物同生物比你係咪弱智? 車係個人財產俾人拎走叫盜竊。俾人偷野叫做蝕咗?你係真on9唔係扮! 前面同後面講既野鳩咁嚟,諗清楚先覆ok?
去警局報案同阿sir講蝕咗部車?新車落地就叫蝕啦 用下腦先ok? 你條女係咪都係同你一樣匡智出嚟?可以跟撚住你。
你講咩春呀,有人無經你同意合法可以拎走你部車,原來你唔覺得蝕,你咁好人,即任何人都可以拎你啲野啦係唔係?
我成日都請同事仔女食野架,咁叫買人地仔女呀?
你都識講死物同生物,人類點買?宜家無奴隸化,仲覺得買老婆無問題?
咁其實冇話過成年人就唔會被販賣
但係睇咗咁耐個post都見唔少稻草人理據...
條友話18歲結婚係人口販賣,大多幾歲就唔會係
sorry我只係見有兩個accuse販賣嘅user不停駁, 其他人我未必分得好清
就係個post就爆都冇人搬得出人口販賣(trafficking)嘅國際定義, 唔係歲數(雖然歲數都關鍵, 尤其較小者), 而係
1. 強迫(包括禁錮/限制行動)
2. 剝削
-從而促致一個人嘅流動走向

本身consent已經有啲難證實, 唔係話一件事一定啱定唔啱, 而係要prove以上兩點全中
所以跨國婚介咁驟忌畀人話販賣, 就係因為婚介本身係多灰色地帶, 真係唔知係老實做生意定係真係非法賣人

我聽過嘅成年販賣例子
1. 人蛇, 個個都聽過, 而且係越南人蛇, 多數係剝削錢財
2. 迫例如一條女吸毒, 跟住焗佢做雞接客嚟供養禁錮者/買粉, 再加上其他例如心理上guilt trip佢, 迫到佢有得走都唔敢走之類, 呢個係性剝削

所以本案中要法理上證實個18歲越南女既係被強迫, 又係被剝削先掂
否則只要佢好開心結婚/之後幾年生咗B好好地湊, 正常起居, 冇塔住佢之類, 咁就會唔成立

即係拗販賣就好兇狠, 但係舉證其實好鬼難.
呢單又唔同雞竇, 又其實雞竇好多雞真係自己嚟做一樓一(非法逗留), 最多係個馬伕(都係)犯法...
有親戚強調人一定要傳宗接代一定要生小朋友
唔知以為屋企有個皇位要繼承

PS:佢仲要因為追仔生左5個,全家拎緊綜援
如果我住公屋溝唔到女 我都寧願咁做
好過幾多30歲港男
窮極都比得起錢買, 你有嘅都可以呀. 首先你同人地溝通得到先得.
D油膩大叔都唔撚照下鏡, 用錢買個吹氣Mary返嚟就唔會走.
其實台男去娶越南妹都有十幾廿年歷史. 不過果時都係台灣南部人果D 牛屎佬. 都幾多新聞有講娶咗返嚟嘅越南妹頂唔住果度嘅生活, 就逃走去做咗做黑市雞.
打破壟斷既錯覺 令其他人明白世界真係真係好大 唔好鎖自己你係一個地區
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞