[又好無奈] F1 2024 西班牙站 賽後討論區

791 回覆
5 Like 2 Dislike
嗰時佢哋開突發直播講咸美頓去法拉利嘅時候
L佬話某討論區嘅人唔使笑00係咸粉
00就講話佢其實只係平治嘅fans
so...其實佢係咪咸粉 我已經冇乜興趣
https://x.com/RBR_Daily/status/1805578867916042627

等睇整完都係track limits放題
或者有人中 gravel spin 咗
但之後motogp應該會整走?
呢隻係淺層 gravel 好易清
但 F1 一入就爛軚爛車底
巴打點得出依個結論
默蛇起步唔醒神
垃利都上埋嚟搞佢
試下囉,班大帝咁鍾意走出去
閃電會唔會連賽都賽唔到
所以Max 係super max
2021比利時
你上面嘅數據係有幾圈奶賭大咗 冇換呔條呔跳樓後拖慢咗嘅數據

Max游刃有餘係因為norris要後追chur爆呔 max可以係norris chur嗰時養呔 留呔嚟守佢
而max可以養呔係因為mclaren錯strategy搞到有7sec gap 去到最後norris都close down到2sec
如果Norris first stint揀cover Russell 而迫red bull跟入 max唔會有咁大個gap 亦唔可以遊刃有餘咁養呔

另外我所講揸突架車嘅意思係正常狀況下架車唔應該有咁嘅表現 不過車手識得將一般人覺得係劣勢嘅嘢變成優勢 例如架車oversteer得好勁 但車手有能力控制得好

例子 2020 red bull

https://www.motorsportmagazine.com/articles/single-seaters/f1/when-a-talent-like-max-verstappen-sends-f1-car-design-in-the-wrong-direction-mph/

物理上架車研發方向錯咗 但車手將錯嘅嘢發揮得好 搞到車隊以為啱
出年新人 bearman vs kimi
btw 我覺得應該第1轉pit個目的應該係搞素狗先 第2轉先再諗Max

不過最大問題都奶個起步 唔係咁輸track position都唔使咁煩
如果kimi仔直接跳上平治
咁rookie of the year冇得爭啦
一心諗住閘Max但俾素子漁人得利
btw Max第二圈過素子嗰下推右走左過得好靚
佢美國讀書
歐國杯國歌環節
聽國歌?
準備聽片尾曲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞