中醫真係好廢

421 回覆
737 Like 108 Dislike
你知唔知究竟點解中醫叫中醫?
點解中醫會同西醫區分出嚟?
其實所謂「西醫」應該叫現代醫學
人哋係海納百川將所有驗證得到有效嘅嘢加晒入嚟 中醫就係因為一直都搵唔到實質證據證明有療效先會一直都係淪為脊醫之流嘅替代醫學
師兄做中醫做左幾耐?去返香討啦 大把阿叔阿嬸幫你含撚 唔好同我講呢啲廢話啦
最撚on9就真係調理身體
再叫你咩都唔好食
然後啲傻尻又會話覺得自己身體好咗
有個重撚搞笑
成30歲人飲咗啲增高藥
話自己真係高咗幾cm
又要話唔好100%否定一樣嘢

然後你又100%否定癌症末期唔可以自己好返 即使呢樣嘢有證據證明 而中醫嘅療效冇

神又係你鬼又係你
你講晒啦
井多少少

咩末期癌
d中醫佬 個樣都陰陰濕濕,講d野好撚虛,通常都係潮州佬
因為真係唔係醫生
醫師=巫師啲fd
你呢啲柒頭真係典型連登仔
講撚左唔否定有案例自己會好返咁撚大句睇都睇唔到
為左嗌交而嗌交
睇醫生都要睇夾唔夾
依加拍拖呀?
骨折又睇中醫應該係short lan 左
再俾啲鐵打㩒多幾下,隻腳可以切埋
可摸以井多少少你屋企人
你係抵串wo
你對中醫嘅相信同宗教撚信有神冇乜分別唔睇科學證據 淨係憑感覺相信

仲懶係串話乜柒否定中醫就係極端
唔串你條柒頭串邊個?
腸呀
我唔評價你呢個死揸住傷寒論先係真正中醫嘅講法

但當你去到極端,連傷寒論條方都完全唔作加減,甚至用量都用番古代嘅用法時,似乎有點矯枉過正

少少諗法,傷寒論成書時,係公元初至公元600年嘅地球寒冷期,大家都傷「寒」邪,簡單啲講係凍親。

傷寒論作者張仲景為時任長沙太守,長沙地理位置於中國中部長江中游。氣候同現今亞熱帶兼近海嘅香港不可相提並論。

傷寒論有用嘅地方在於思維,而唔只係內容。盲從唔識變通,視後世醫家醫書為垃圾,唔係太好。

簡單攞前兩年嘅Covid 嚟講,中醫叫溫病,清代溫病嘅方更有效用。

當然病情因人而異,用方唔同,唔同醫師唔同睇法,係中醫死穴。但如果整粒連花清瘟話係中藥,叫病人買嚟食,侮辱中醫了。
我有次食完麥當勞感冒就好了
大家記得感冒去食 同一定要加大
講好聽啲叫調理
騙子都有價值
詐騙問卷第一條就問你有冇睇中醫
篩走正常人
我地都係唔夾
不如分手啦
點解佢有價值?因為佢仲未消失
點解佢仲未消失?因為佢仲有價值
我嘅意思其實係要識將傷寒論融會貫通先係真正中醫
所以做中醫一定要學,後世醫家所做嘅嘢唔係冇用
只不過要了解咗傷寒論
我都十分同意你講話佢嗰個思維,我嘅意思都係咁
好多時啲人變咗西醫咁診證,見喉痛就用清熱寒涼藥物
就冇用辨證思維去判斷,結果就醫唔到人
我講得唔太清楚唔好意思
絕對係冇貶低其他醫書
只不過唔熟悉傷寒論,包括藥方同思維嘅話都唔係真正中醫
同中意睇老高
下 你asthma定鼻敏感 醫院話你diagnosis係乜
入咁多次醫院透唔到氣 無吹lung function?
話你asthma無跟gina開藥又無smart 得噴鼻? 即係唔係asthma?
allergies又無 skin pickle test?
只噴鼻無叫你日日洗鼻? 無叫你換枕頭洗單?
咁奇?
醫管局既中醫係HA請架咩? 定係under special funding 咁請呀
好似唔係永久員工黎喎有冇ching fc下?
我淨係知即將落成大名鼎鼎嘅中醫醫院係浸大run, 同HA無關係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞