中醫真係好廢

421 回覆
737 Like 108 Dislike
病例呃唔到人
事實就係有人因為咁樣好
Cancer就算唔醫都有機率自癒
如果中醫「醫好」嘅機率低成咁 可以直接當做係唔關中醫事

除非你有證據證明受中醫治療嘅病人康復率比對照組高 唔係嘅話根本就冇參考價值
最鍾意叫你戒口
戒撚到橙都食得我屌你餐餐青菜白粥加幾粒豆. 戒到咁實健康啦, 仲洗睇你
你都係兇手啫 唔好乜都賴屋企啦 你死都唔睇 話再逼我就係佢地面前跳樓 唔通佢仲會逼到你咩
一乜律
類固醇越用越冇用
你覺得末期都可以咁樣自癒
完全唔關中醫事 咁我冇野好講
仲細咩睇野咁極端
咁毎一行都實有老鼠屎
最搞笑係巫醫都有3、4皮月薪
仲要做得呢行,好多都係當年公開試考得嗰10幾分上大陸讀完落返嚟搵食,算係另類神科

識人做中醫喺出面同人講自己係醫生
類固醇噴鼻一開始要daily噴一至兩星期
每日一次就得

身邊個個朋友都鼻敏感自由左

類固醇劑量好低 正常都無乜副作用
人地西醫已經玩到免疫治療 Target Therapy 你仲係食緊草藥 甚至食屎
中醫對慢性病同cancer「有用」嘅原因係呢啲慢性病本身就有一定機率就咁好返

啲人試西醫試完冇效
然後不斷搵所謂「名醫」
終於撞正一次睇完之後好轉/好返
然後就覺得一定係撞到神醫 一傳十 十傳百
唔會有用啦跌打 on9
信中醫講調理的一般也都是較為感性的群體(為尊重中年女士我就不說是哪個群體了)

比錢中醫完全係智商稅

學魯迅話齋 "中醫不過是一種有意的或無意的騙子"
鬼佬係屋企吊IV vitamin tim la 你唔去跟
佢地都好多antivaccine natural therapy
其實無問題 條命係你 你想點都得
但唔好搞到就死先入返ha 問有咩幫到你 無
有無數據?
真係勁既中醫頂盡三劑一定醫得好
事實上係有臨床案例
唔需要睇中醫都可以好返
你先係 仲細咩
連基本科學驗證嘅思維都冇
大隻等於健康?
拎黎出NEJM paper case report la 可能做到noble prize winner
我本來唔想覆

但我以前係佢學生,奉勸大家聽呢套之前要三思,要有獨立批判思考

佢嗰套中醫唔係普通中醫嚟

會溝咗好多身心靈嘅嘢入去,掛勾情緒,開藥嚴格遵從原方原劑量

簡單啲嚟講,係攞住本傷寒論原方原量開俾你

實際上睇佢個門派,仲會教你食素、食生、斷食,甚至咖啡灌腸

依家佢喺香港退咗落嚟,仲遺留咗唔少「弟子」

佢地嘅特點係攞住個中醫牌,為咗想病人有佢地心目中有更好嘅治療,會附加一啲同中醫唔相關嘅醫囑同治療手段落去,是為「大醫」

我唔評價佢嘅治療效果,佢醫到唔少人,但你攞佢做代表普遍中醫嘅人物,唔太恰當

對佢唔公平,對普通中醫更唔公平
公開試十幾分都算讀到下書啦
張德蘭都考到註冊中醫先癲
現代科學注定不會在中國產生,因為不需要。我們的想象力極為豐富,足可以繞開科學解決問題。

所以咪搞唔掂晶片囉
佢地呢家直頭話係醫管局要同西醫同工同酬 笑撚大人個口
唔好玩啦大哥連點醫好Cancer既理論都俾唔出黎既點可以叫係佢醫好
再講 就算真係當你成功 但1000個得1個醫好 點樣叫有用?
一間工廠整1000部車但得1部係可以行到 你會唔會稱佢為一間有用既工廠?
一個避孕套得1000分之1機會成功避孕 你會唔會話佢係個有用既避孕套?
呢d唔係叫極端 係好現實咁睇佢成功既機會去判斷佢有無用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞