中醫真係好廢

421 回覆
737 Like 108 Dislike
養生你睇營養師好過啦
你啲邏輯柒到
之後中醫會話你熱氣/濕 要戒口
師兄講漏咗少少
元朝、滿清都係見漢人知識份子就殺
一係就畀懞仔針佢哋打

5000年都唔知有冇500年淨
整親手
個中醫冇敷到咩藥都要我戒口
我睬佢都傻
其實咪又係你自己身體既免疫系統做野,西醫同中醫其實都唔會醫好人。
西醫靠壓制,壓到你身體個後天免疫系統自己搵到方法去解決。
中醫就調理身體,強化你對外來病毒既免疫力,但唔代表個後天免疫系統做野會做快啲,只係你發病果陣既症狀有機會會冇咁嚴重。
除非係做手術果類,你自身免疫系統做唔到既野,果啲先係真正既醫生醫好你
搞清楚先喇,我講緊既diet係完全唔食加工野,白糖,幾乎都係沙律+少量調味嘅白肉
定係你以為自己真係好健康真正癲既人係好極端
唔係要比賽既話,餐餐食雞胸都想嘔啦
最近有單中醫野都幾好笑
有個幾出名既中醫叫倪海厦(59歲)(已死)
聲稱生食硫磺無問題 可以壯陽 多食無妨
然後大陸有個傻9信左
直播連食一個月硫磺
一個月後急性白血病死9埋
會唔會有一個可能
如果當年放任你食
你依家已經長眠緊
點睇好多西醫都學埋中醫
我梗係知有啲人好極端 但係你原本講嗰堆嘢都唔係
你係唔會嗌得醒訓著既人
醫好=行運醫病尾
醫唔好=中醫係垃圾

唔係盲撐中醫,但連登以一敵千,咁多醫院同診所都唔夠佢地精闢

然後睇過一個黃綠中醫,就話全部中醫都係垃圾,睇西醫一次唔好就願意死死氣再拎多三日藥,1分鐘都唔夠就話診斷完

Sorry我認真左
唔係中西溝埋左,係中醫痴左西醫野用,醫好就話中西都有用明明得西醫部份有效,針灸同拔罐可有可無
趺打果啲就9成係垃圾
但針灸喺美國,美軍都研究緊用來俾長期病/傷患既軍人止痛/舒緩既

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5799885/

https://www.jba.af.mil/News/Article-Display/Article/769339/us-military-implements-acupuncture-to-treat-pain-in-combat-settings/
針灸有外國醫學研究過
發現用假針都得
有唔少研究認為係安慰劑作用
三次斷埋尾好冇
送埋副18歲年輕身體比你好冇
飲完就即好,仙丹咩,吸收都唔駛吸收
睇過3個中醫 3個都講唔同既野
你睇清楚先啦,邊有話即好
你唔識野
睇你留言就發現你真係戇鳩
你個腦係咪生草?

我睇西醫照腸,
結果都係慢性腸胃炎

壓力加腸胃唔好,一直都好唔返

唔撚明點解你可以一句就話人戇鳩,
其實最戇鳩係你自己

點解連登仔咁撚自我中心?

仲有知唔知咩叫好得7778?

我幾時有話過我好返晒?

西醫一停藥又返發,
我睇個中醫至少三個月穩定。

見到你啲弱智仔真係喊三聲
不嬲都係嫁啦咩 西醫都一樣
西醫
不分體質 咩病就比咩藥

中醫
睇您體質 基本上您係自己好返 比藥只係做下樣
我睇中醫,食咗兩次藥69高過icc
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞