中醫真係好廢

421 回覆
737 Like 108 Dislike
聽陳敏兒訪問, 廖啟智確診前3星期有睇中醫,無用去照胃鏡, 然後話末期胃癌

我都唔明去到末期, 中醫都check 唔到?
純中醫根本就好少
儀器同身體各樣數字指標,都係用西醫嗰套,如果唔係根本唔可以量化一樣野,點醫?
大陸勁多話就話中醫院,其實係中醫去包裝,比較落後同污糟既西醫院咁解
我嗰年pcos
睇咗幾個月個中醫先叫我去照超聲波
我心諗點解唔一早就叫我照咗先喎
中醫廢係因為佢唔行evidence-based approach

西醫或者物理治療會做研究
例如搵一班病人接受某種治療,另一班病人做control
做埋statistic analysis睇吓個療法係咪真係work

中醫係有theory,但supporting evidence?少囉
老一輩仲會信嘅,但如果仲跟上時代步伐,過多幾十年自然會慢慢淘汰
我只係講我睇完中醫個感受出嚟啫,飲完啲藥真係好返丫嘛,呢個事實黎又唔係亂噏
我咪話你信咪信
冇話唔比你信
正如人哋信耶教信阿拉我都唔會叫佢唔好信 有心靈寄托幾好啊

但你問我信唔信佢哋個神
我會話唔信

如果佢哋嘗試說服我
我就會用唔同論點回應返點解我覺得冇呢個神 就好似而家我否定中醫咁
西醫根據你病情決定你要去做咩化驗
等完報告出再診斷咩病
呢啲診斷過程你唔計?

你中醫仲係到摸手仔睇脷苔
成個診斷方法根本就係笑話
嚴格黎講都唔係醫緊人
你唔係覺得睇得耐就叫好醫術呀?
咪撚玩啦啊認真哥
咁個中醫有冇解釋返俾你聽佢係點樣醫返好你?
咁同神呢啲見唔到咁抽象既野又唔同,中藥至少感受到生理既變化,而唔係心靈慰藉呢啲虛無野
冇 我都冇返去覆診
落左西藥效果拔群
個無牌中醫搞到我頸椎有事
西方醫學界把腦死亡作為判斷人死亡的標準,我國則把呼吸、心跳停止作為標準。開始我還很不理解,現在才明白,這是很符合國情的。因為按照西方那套,我們會有很多人正在大街上走,就被拉去火化。

呢段先癲10000/100
中醫點睇日本人飲冰水食生冷嘢都健康長壽
西醫都係咁講喎,少食咸野油膩野,多菜少肉
首先你要搵一個唔拖症既中醫
舊式飲食金字塔好似近年被質疑
連登真係好多專家
看透世事
如果華陀醫術有帶到現今世界
會唔會有所改變
我有個醫生朋友都係咁講
佢話基本上啲常見疾病
都唔洗點食藥
食panadol就得
其他藥都只係減輕病徵
等你舒服啲冇咁辛苦
實際係你身體自己醫好個病
中醫先易寫醫生紙
識人不斷幾日幾日咁攞
唔係中醫流,
但係靠睇病賺錢中西醫都係咁嘅樣,

所以病一般都係要靠自己去選擇藥物,而家有好多丸裝同沖嘅中藥,
自己根據唔同嘅病徵去藥房選擇就得

例如流感發燒用蓮花清溫膠囊真係極有效,你去睇中醫佢都係開小柴胡湯,呢個係下下下位版,藥效對而家嘅流感完全唔夠力。
見到啲生cancer竟然信中醫同自然療法
日本人飲MISO SOUP係算濕熱嘢, 所以飲食生冷可以中和返

基於熱漲冷縮原理, 飲生冷嘢令血液流通會差啲, 我唔覺無道理
好多時候食咗藥反而有副作用 之前識有個人中咗武肺睇一次唔好 走去唔同醫生度睇咗3-4次 一共拿咗十幾包藥聽到我眼都突埋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞