中醫真係好廢

421 回覆
737 Like 108 Dislike
佢地公屋出身 由細到大洗腦 一代傳一代
識上連登都冇咩批判思考 你當佢少少弱智啦
咪弱智啦
有科學驗證思維既先唔智直接100%否定佢既存在價值
你既驗證思維就係教你呢啲所有未經科學證實既就100%冇用?
中學讀屎片?
下醫治病 中醫治人 上醫治心
咁佢要做驗證 仲要可以peer reviewed
佢醫1萬個人 先得一個會好
佢係垃圾既機會率絕對statistically significant
食第三個饅頭嗰段真係會心微笑

完全講中哂大陸做“科研”嗰種自以為一擊即中嘅心態
不嬲都係話中醫極低普及性
但如果佢真係好似連登講既咁撚廢既咁佢一早執哂啦
呢個世界唔係非黑即白
佢一日仲係世上就一日仲有佢既價值
你未見過有料既姐 睇埋樓下個d垃圾中醫當自己見盡名醫
絲打?
有啲女仔跌親盆骨然後生唔到仔
唔可以信中醫

自己有返少少常識
仲有中醫一直係叫醫師唔係叫醫生
兩樣其實唔同野黎
又真
同埋信中醫多數女人黎
跟住又中意睇相嗰啲
呢個同意既 10000個人醫好一個cancer可能真係差唔多
但如果對啲冇咁嚴重既慢性病 佢係有佢既療養功效
個啲話咩100%都係因為身體自己好返個啲收下皮先
你地有無聽過中醫會認錯 有醫療失誤
醫唔到永遠都係「唔夾」 係完美

會出錯係科學既基本

乜柒都唔100%否定
乜柒都可能有用
我當留0.01%比你囉好未
但你條柒頭唔好側側膊避開cancer可以自己好返呢個point先柒咗想那返渣沙?
屌那星跌親骨都叫睇中醫真係cls
下次佢比人斬會唔會睇埋中醫
係咪得中醫會J幾千年歷史
幾百年前嘅西方醫學宜家用返都死得人多啦,人哋鬼佬就去蕪存菁,中醫就當哂以前嘅嘢係寶
無咩用 我嚴重到無左嗅覺
照ct全部鼻竇都塞哂
噴極都係咁
一切疾病源於打J
傻鳩 撚有避?
我都唔怕同你講cancer個個我屋企人人黎既
發現個陣路都行唔到已經末期
係有案例自己好返我完全唔會否定
呢個世界咩都有
但我就點都唔撚信我呢個屋企人係自己好返唔關中醫事lo
呢個真
中國人既劣根性
古老野一定當寶
仆你個街500年前既本草綱目到而家都仲係大把中醫當佢聖經咁 on99
咁既思維都注定佢地唔會有大進步
好多年前大脾內側生哂粒粒紅疹
嗰時仲細,啱啱出嚟做野,
老母叫我去睇中醫,中醫就話係濕疹,
然後食咗半年中藥,生地熟地杰過張糊既藥都食過,
針救,艾救,用個竹筒焗煙都試過,
都係醫唔撚好,愈嚟愈嚴重,
個中醫仲話咁係正常,慢慢就會好,
期間最小用咗4-5萬。

後尾有一次感冒去睇西醫,
順便俾個西醫睇睇我大脾啲疹,
個西醫一眼就話「哦!係真菌感染!」
開咗支藥俾我搽,3日後就唔紅唔痕,
啲印都係2-3月之後消失,只係$320

結論係中醫真係ON撚鳩
唔好講話咩中藥調理身體真係醫得好,
根本正常食飲有營養,自身個免疫系統係會修復身體,
你有冇食中藥根本一啲關係都冇
你講乜9
呢個世界上垃圾但又一直存在嘅嘢多的是你on9完未
多數仲睇塔羅 人類圖
死揸住傷寒論先係真正中醫喎
如果你信中醫嘅話
越舊嘅書藉理論好多時都準過越近代
揸住本方劑學醫人就…
背祖忘宗我屌你老母
皮膚敏感中醫會開重劑量類固醇,搽完即好

西醫唔可以咁重手咪無乜效果
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞