中醫真係好廢

421 回覆
737 Like 108 Dislike
主要目的係唔想有人記得項少龍
呃錢用
cls
捉到隻連登中醫
因為,中醫不是科學能理解,所以不能用科學系統去驗證。黃帝內經至少成書於三千年前,那時還未有解剖,更加沒有實驗室,早就超越了科學的認知。

中醫基礎是經絡,還有”精氣神意”, 單單“經絡”,西醫已經無法理解,但又實實在在的存在。舉個例子,我們說一個人好“精神”! 請問,有沒有科學儀器,可以測量一個人是否有神?但我們不懂中醫的人,也能分辨到一班人中,那一個人沒有“神”,那一個較有神采。

中醫治病是因人而異,各人體質不可能完全相同,又怎能控制實驗的結果?

總之,不要小看中醫,等你們再年長幾歲,再看是否仍要排斥中醫吧!
agger
點解大學仲會有相關課程
唔係 飲完藥已經覺得好返好多 飲多幾日就冇事了
好幾得有件中大中醫
走出嚟講金木水火土
屌佢老母五行欠打
光合作用算
睇你回覆知你弱智
好記得睇中醫醫暗瘡會比山楂餅你送藥
屌佢老母糖份係會導致暗瘡
最後睇西醫食A酸搞掂
呃足五仟年
跌打都係晒時間
扭親最緊要快消炎
西醫個啲勁快見效
跌打起碼2-3次先好
萬一有骨裂咗少少 跌打佬唔識仲麻煩
中醫識營養學咩
只係虛 火 叫你戒口
飲啲山草藥
營養學唔係中醫範疇
骨折普通救護員都識分啦
最撚慘係屋企人都中醫上晒身 日撚日話咩濕熱熱氣
中醫要讀藥用成份架
例如啲草藥既構造成份咁
係調理方面其實都有幫助
你會問:屌 咁我食其他野吸收唔撚得?
無錯 係得 咁佢一劑快啲 濃縮啲咁解姐
舉個例:
金銀花
中醫寫

性味歸經:甘、寒。入肺。

功效:散熱解毒,補虛療風,養血止渴。

主治:外感暑熱,下痢膿血,瘡癰腫毒。

現代都有科學研究佢既成份

現代研究
成分:揮發油、木犀草素(Luteolin)、忍冬苷(Lonicerin)、綠原酸(Chlorogenic acid)、異綠原酸(Isochlorogenic acid)、肌醇(Inositol)、皂苷(Saponin)、單寧(Tannin)等。
藥理:抗菌抗病毒作用,抗炎作用,解熱作用,免疫調節作用等。

臨床應用:風熱感冒,溫熱瀉痢,瘡癰腫毒等。

當然你講到偏方個啲緊係大癲啦
唯一最有用真係跌打、針灸,每次都係靠針灸推拿先可以行得走得。而家啲物理治療師都樣落針。

不過內科……就真係同西醫差唔多,兩樣都冇乜用。
最撚好笑班上電視既中醫師,個個以為自己同西醫同rank ,大家都係專業人士
其實如果中醫完全冇用
點會仲留到幾千年
而家香港仲有大學生讀緊
港共敢唔開?
個個都知係政治任務來
公道講句 中醫骨傷,拔罐,刮痧呢啲係真係work嘅 其他嘅真係唔知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞