中醫真係好廢

421 回覆
737 Like 108 Dislike
中醫係點發現?無照任何野就咁把脈?
Check到依d都幾勁
咁鬼佬咪冇晒鼻敏感同皮膚病囉
#160 話西醫玩緊免疫治療 Target Therapy。唔知點解成日係外國見人hay fever
班中醫叫佢開假紙成日咦咦哦哦好難做咁
西醫用完類固醇個部位紅左一大忽
點解中醫冇?
同埋中醫點解好得慢過西醫?
個個中醫都會話你好濕 唔好飲凍野
你估下佢地飲唔飲?
5千年詐騙經驗
全世界得華人當熱飲係寶,全世界都飲緊凍野
大學夠有神學, 你個邏輯唔掂呀師兄
咁黃帝內經有咩咁巴渣?佢一定無錯?鳩up三千年就係啱?

經絡睇唔到又話存在?無辦法證明鳩up話有就話有,我話有鬼都得,唔係無係你睇唔到姐?至於精神更加痴線

醫病因人而異所以醫唔好唔係我責任

沒有小看中醫這們騙術,佢害到幾多家庭家破人亡,老人迷信中醫而搞到失救
茅山道士都有幾千年

欭為支拿要來打飛機,規定醫院要中西醫一切,食完西藥再逼你食中藥,一值係到痴西醫的光
拔罐燒傷,刮痧皮膚感染
其實可能咩都唔做兩星期後都無事,身體會自我修復
我指鐵打佬可以摸到輕微咁折唔係睇戲個種

同埋依家醫療制度,個救護員識分佢會講咁多,快d 掟你入院算,一陣又比d 醫生護士係病人把口聽到頭先救護話點骨折法喎,有d醫生會覺得咁把炮叫佢自己醫埋佢喇唔洗我

護士都一樣,所以又係收聲
我年紀越大就越唔信中醫,療效、藥效完全冇科學驗證。
唔撚識直接自己去睇急症?
"中醫不是科學能理解,所以不能用科學系統去驗證"

淨係呢句就已經嚇Q死人!中醫定巫醫?

中醫?

中醫是偽科學? 科普網:一場叫不醒的「中國夢」

"作者認為中醫語言中還有個無恥的詞叫「調理」,也就是沒病也治。他認為會信中醫的都是「較為感性的群體」,成功的中醫不是能治好病,而是沒病也能讓民眾掏錢,「永遠去不完的火,永遠活不完的血,永遠祛不了的濕,永遠驅不盡的寒,永遠解不了的表,永遠排不完的毒,永遠理不盡的氣,永遠化不完的淤,永遠補不好的腎,永遠健不好的脾……永遠騙不完的傻子。」

文中最後寫道,中醫是場叫不醒的中國夢。一些人在催眠,一些人真睡,還有人裝睡,不肯接受現實。他更諷刺的說,西方醫學界把「腦死」作為判斷人死亡的標準,不過在大陸,則是以「呼吸、心跳停止」作為標準,「這是很符合國情的,因為按照西方那套,我們會有很多人正在大街上走,就被拉去火化。」"

https://www.ettoday.net/news/20150124/458142.htm#ixzz7xBHWJLtP
見你講話中醫物理治療
我都試過扭傷去睇中醫
跟佢帶我去間房做機
超聲波衝擊波同電電機
我以為係西醫先會用
我平時睇物理治療都係做呢幾味
點知中醫都有
同一傷患我都有去睇西醫
拎張轉介信去睇物理治療
除咗上面講過嘅超星波衝擊波電電機之外
仲會幫我針灸同拔罐
我以為係中醫嘅野
又會係物理治療所做到
好似中西溝埋咗咁
成日見d 老女人
成日叫人唔好飲凍野 食生冷野
勁撚煩
屌你我就係中意飲凍
你自己唔飲咪算 又要逼9 人 唔俾人飲係咩事
黎黎去去就係叫人唔好飲凍
一撚定 淨係唔飲凍飲 就一定會身體健康 咩病都無
其實同鬼佬崇尚超級健康個啲人一撚樣concept,總之你認知既食物料理,基本上九成冇得食,凍飲雪糕唔得,甜嘅唔得,食菜多過食肉食飯,調味又唔可以太重,一切要清淡,根本係反人類
即係明明而家有天文台天氣預測你都唔撚去睇
硬係要睇返24節氣

咁你鍾意古代文明嘅
冇法子㗎喎
因為中醫同八字一樣都係講五行
政府中醫診所係有醫癌症
病人會中西醫雙邊咁覆診
之前皮膚有事睇中醫
睇咗大半年都唔好,仲嚴重咗勁多
個中醫仲話因為我睇得唔夠密
個陣都一星期睇一兩次
跟住轉睇皮膚科
一次就好返晒
話中醫完全無用果d人係咪自己/身邊都無人成功睇中醫醫返好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞