中醫真係好廢

421 回覆
737 Like 108 Dislike
大型臨床研究就係發現中醫係安慰劑 係心靈慰藉等於以前啲人飲符水
咁同我個人感受無關,只態夠講有啲中學係冇料到我都睇過,但有啲又幾掂
有冇link
如果哈佛劍橋MIT都有教中醫我咪信囉
XGU
所以最後爛哂返醫院醫
肝又爛腎又爛
唔係個別研究
就係所有研究都得出呢個結論 中醫先至冇被納入現代嘅醫療體系
咁報告呢Link 呢
你係到空口講白話
咪講撚咗好多次
中醫唔被納入現代醫療已經係最好嘅證明 唔同意嘅話你咪解釋下點解全世界嘅醫學都唔認可你囉中醫撚
我唔信中醫呀
但你話所有研究都得出呢個結論
我好奇想睇文獻想睇證據姐
想搵就自己搵唔好咁懶
我呢個結論只係好簡單嘅邏輯推演
只要被證明有用嘅嘢現代醫學就會研究應用 如果你見到冇就姐係真係搵唔到有乜柒用
兩害取其輕, 劑量合理短時間服用,呢隻藥係唔可以食超過三日。
就好似你狂飲水你都會撐死。

中流感發緊燒即食兩三日就好返一星期冇事, 同你淨係食感冒藥拖兩三個禮拜好轉之後再咳多兩三個月自己揀
食感冒藥都係2-3日就好呀
武肺呢類病毒就唔得喇,一定咳返你大半年

反而食中藥食到食物中毒入急症就試過一次
lm
你真係9upper
針灸咪納入西醫同物理治療
中醫同西醫分別只係有證據vs無證據
講嚟講去得針灸
中醫係得針灸定點?

仲要都比人發現用真針同假針基本冇分別 姐係話用中醫嗰套理論去解讀針灸嘅效用完全站唔住腳
2016年末,英文維基百科引用來源將針灸分類作「偽科學」,引發大量針灸從業者及愛好者抗議請願。

大衛·戈爾斯基在《Nature Reviews》的研究指出,沒有科學證據能證明針灸對比安慰劑有更顯着效果或其假定的有效性機制。2013年NIH的一項研究指出:針灸的作用如同「戲劇性安慰劑」。它引用的研究也指出,已經過3000多次試驗,都沒能夠得到針灸的一致有效證據,是時候該放棄了。

一定要2揀1?成班弱智
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞