中醫真係好廢

421 回覆
737 Like 108 Dislike
咁其實係因為你蠢唔用腦,遇人不淑俾人呃姐🤣如果因為自己俾人搵笨就去質疑一個行業,其實都幾尷尬㗎,你睇返今日東張西望,先講完中風既事故,你會唔會因為咁樣就去質疑西醫?
你可以話中醫唔可以好似西醫咁樣咁科學,但廢唔廢就見仁見智,唔好因為自己蠢就覺得人哋廢
中醫調理有用既
你當係營養學咁
你熱氣呀!
有次朋友準備結婚之前做好多運動,飲食又好健康
佢話佢個中醫朋友一把脈就話好耐冇把過咁健康嘅脈象
我都唔係好得去邊
個中醫話我睇完佢唔舒服係因為頸部淋巴塞曬喎
入到醫院醫生即刻叫我出去照mri睇下啲spinal cord有冇事
中醫係宗教,信則有,不信則無
5年前 試過半年無胃口 標冷汗 無食慾 手震無力 我一開波都係睇西醫 睇平時睇開的家庭醫生 仲去埋醫院睇body check 都話我無事

結果我睇朋友介紹的中醫話橫格膜移位 俾左幾劑藥我 叫我跳繩 曬太陽就得

結果2星期後無事
叫我唔好j太多就有
係 案例係有
起碼我識個位係成功清除所有癌細胞
而佢本身係末期
唔好一黎就話完全冇用先
咁極端個啲一定係小學雞
呢個世界冇咁絕對
不過唔可以普及咁解
100個入面好得一個lo
我嚴重鼻敏感
之前喺英國更嚴重 入咗幾次醫院
唞唔到氣唔夠氧頭暈 出埋哮喘d 吸劑比我
搵唔到咩事 凈係話轉天氣
後尾去mall 個中醫搏下 佢係南京移民過去
佢同我針灸 針完果下好似通渠咁
個鼻半年未試過吸到咁大啖氣
成個人精神返
所以搵到個有料咪有用囉
但香港我睇過好多個都係冇料
熱氣!濕熱!
鼻敏感一律類固醇噴鼻
除非你外星人 無可能醫唔好
國技黎 咁撚樣都信 好在你冇拎個西比佢地指插

「指插西」醫
有d真係睇運氣,好新個d真係未必信得過尤其不停捽你番去個d
比如鐵打有d真係隻手勁過x光一摸就知骨折,又係某程度既國粹…但又係會係咁大你唔定期番去比錢佢洗個身體又會點點點

有時行醫靠嚇真係可以好好搵,吹大d,嚇兩嚇,仲要有埋你登記電話地址催埋約左你做咩唔覆診

都係國粹技倆
雖然我都唔太信中醫

蝦蟹 敏感果陣真係咪食
中醫吹到癌細胞都清除埋咁癲
咁拎個藥方出黎研究成份 呢個世界仲邊會癌病
有噴
初頭幾粒鐘噴一次
之後越黎越冇用
呢頭噴完果頭塞

不過返咗香港又冇事
你究竟有冇睇我講野
如果唔可以重覆驗證,幾犀利都無用
我相信佢除咗睇中醫
仲有祈禱信耶穌
你覺得一個3歲細路會唔會屎窟撞棍砌咗部電腦出嚟?人體嘅精密程度仲遠遠高過電子儀器 你覺得可以撞彩醫好啲病?會唔會太睇小醫學
寫個個人太撚勁 同matrix 入面會自己醒既人一樣咁勁
同中國功夫一樣 你唔比少少credit 佢哋
仲篤爆佢地無撚用
到時幾十萬人失業 你養?
呢個就係中醫既問題
極度唔穩定 嚴重不確定性
但對慢性疾病既幫助係有
所以暫時仲有佢既存在價值
除非有朝一日中醫可以系統性咁經過科學考驗
唔係佢只會一路做配角中既配角
而當西醫對慢性疾病既療養效果如果將來遠超中醫
咁中醫就係時候消失
但係中醫唔會研究點解係100分之1既機會
可能個人某種基因問題? 某種藥物成分無用?
永遠都係停係人夾人 唔會科學研究落去

說穿了就係鳩up
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞