中醫真係好廢

421 回覆
737 Like 108 Dislike
醫生都係為搵食
想食晒兩邊客好出奇?
幾時醫學認證中醫再講啦
點解你會去信一個連基本科學辨證都冇嘅傳統醫學?西醫精緻到細胞運作 基因嘅微觀領域 幾乎每個位都有解釋有實驗數據去支撐

中醫靠乜?
仲講緊陰陽五行?
連五臟六腑嘅功能都搞唔清
你覺得咁都醫得到人?
難怪年中咁多on9騙案
呢個世界上唔用腦嘅人太多
針灸止痛係有用
但之前有研究係發現根本就唔使跟所謂穴位嗰啲乜乜經脈、穴道全部係9up
好奇你中學畢業未
上次嗰個所謂中醫
推拿手法太重搞到我頭暈
就話係我條頸啲淋巴塞晒
我依家都好撚嬲
冇證冇據就屈人
去咗醫院check過淋巴係正常
中醫最大嘅正面作用除咗安慰劑之外大概就係減少咗啲人食西藥嘅份量 其實普通傷風感冒根本就冇必要食藥等佢自己好就得
講醫德嘅話香港就中西醫都冇乜架啦
有陣都明啲人點解對西醫反感 寧願睇中醫
好多醫生真係賤過狗
市面上的確好多醫唔好既中醫
好多都岩岩畢業乜都未識又學到牌
個考牌制度真係有待改善
放左好多半桶水既中醫出黎

所以有人有病睇左醫好既比率會呈低下
大部分睇完一兩次都無乜料到

我夠膽講現役中醫10個裡面得3個先有真醫術

舊中醫都唔提啦 好多都呃飯食
但整體水平係比以前進步
但亦未合乎市面期望標準
首先你要check佢有無牌先⋯⋯
比個tips大家
https://www.cmchk.org.hk/cmp/chi/#main_rdoctor_choice.htm

註冊中醫 同 列表醫師係有分別

以前就係好多列表醫師扮註冊醫師講到自己好鳩勁,但係又依然好人,因為佢哋有啲藥係唔可以開,甚至乎佢哋根本就唔識得開藥。

係以前香港政府見到佢哋呢一班從業員冇嘢好做比佢哋嘅過渡牌照,佢哋基本係廢嘅,呃飯食。
100個裡面可能得一個先係有料。

所以我好明白上面啲師兄係鬧緊啲乜嘢。
就係無牌
間舖就話係「中醫理療」,但個醫師就唔係註冊/表列
係咪可以寫email吿佢/報警
一定係熱氣啦
但係物理治療中心又會同我針灸同拔罐
我一直以為睇鐵打先會做嘅
如果完全冇用咁大學應該唔洗再教人
你會唔會太想當然
大學都有政治任務架
醒啦
你話政治就政治囉
至少我睇完係有用既
中國都係得七十幾年歷史 , 何來五千年
又有得睇連登太監教扑野
你覺得有用咪睇囉
安慰劑一直都存在架啦
最醒係你
睇野淨係睇一面,
當自己諗法係絕對

安慰劑係事實,
但唔等於全部。

以前都有西醫出維他命比client 當安慰劑,
唔通咁又係絕對?

個腦可唔可以唔好咁窄
得自己世界
唔關咩心理安慰事,係生理好轉囉
你直播日日steroid nasal spray 我咪信你囉
5 千年都未醫好鼻敏感
中醫撚嚟嚟去去得嗰句
「凡事唔係絕對」啲話術同星座塔羅睇相撚冇分別

我睇中醫無論係理論、邏輯、實驗證據都冇一樣係足以支持「中醫有用」呢個論點

點撚樣淨係睇一面?

去到2024我仲需要再幾多嘅理由先可以否認一種漏洞百出嘅傳統民間醫學?

都係嗰句
如果中醫有用就唔會分中唔中醫啦
有用都唔用?真係歧視你黃皮豬咩傻鳩
90%以上嘅病都可以自己好返
上面講咗無數次
你覺得係中醫功勞咪自己信囉
唔使同我拗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞