機戰遊戲/動畫/情報 集中po 10 [2024,新作何時有,專放假消息者不得內進]

1001 回覆
0 Like 1 Dislike
輸出係唔算勁
但始終有得救阿妹等D Boy唔洗家破人亡會好過d
W因為有宇宙騎士有二代,多左一堆人既關係,細妹性能唔多重要
第一部印象中宇宙騎士都係無乜戲份

反而J入面細妹係唯一可以同D BOY合體技
而且招地圖版都係自身範圍5格(同原版志雷馬一樣)
雖然遲加入但以隱藏機黎講都算係咁了。

J仲有個設計都幾特別既係,每部主角機最終大招會視乎女主角有不同演出,雖然除左隱藏主角機之外性能一樣。OGMD重製之後都有保留呢個特色
呀妹條命緊要啲
MD真係有一半經費比哂J再分多少少比GC
其他都係重用
https://youtu.be/Hm7Qnp7U4Mg
重畫?又唔係個個人都有…
J未玩過,個劇情點,雖然見到有志雷馬同宇宙騎士,都feel到好易打
J前半同後半個劇本質素係有落差
因為當年個負責人中途就走左
畫面正 難度同劇情一般
寫手中途走咗佬MD叫做幫手執正番唔少
但都有地方改衰咗
敵對勢力:
原創 -> 提供科技比各勢力,目的係促使人類內鬥滅亡等自己民族可以移居地球。另外志雷馬既木原正樹係開發次元連結系統時就知有呢班人。

撫子號既木連同SPT,斷空我反派夏匹洛(斷空我反派得佢一個)合作

札多 - 創世紀改成關鍵科技由原創提供,無特別同其他勢力合作

Dr.Hell,鐵甲龍,驚爆危機既恐怖份子合作。

拉達姆 - 係地球圈種晒樹,明明被認知為地球威脅但得主角團去打,地球聯合班人掛住打札多乜鳩都唔理。

地球聯合 - 前期勉強算隊友(撫子號想去火星救人之前就已經想徵用去打札多),後期激進派奪權,同機動神腦反派,東方不敗惡魔高達合作。

超電磁 - 基本上都係自成一國,有短暫同Dr Hell/東方不敗等人有合作過。

劇情基本上就打打打,因為有將志雷馬科技樹同原創拉上關係。所以就靠志雷馬救世界
我見有5x關,3x有大雷馬用,屈到尾
MX都係中段已經用到
而家嫌佢太屈,但賺錢好過捷度
其實UC系冇愛可以收返埋…
雖然想咁講
但係你唔練之後去到後面某一話肯定會卡關
我知你講邊關 第一次打都中伏

之後 重玩練2 3 號 同三一,加埋寶少, 夠打了

不過MX 入面全部UC 系都係垃圾
我知有一關得uc打頭陣,對付基加洛斯軍團
講起機戰J,佢出ending時留左句第一次地球之亂完結,可能有諗過出續集
諗起OE後期入asis偵查果一關 你老闆迫你用79 隊,08小隊,NT1 果堆機 正常玩到oe後期都唔會出果堆人,真係CLS
oh你知就好d記得練
我都係廢到唔想練
果陣就係靠UC三巨頭+威龍123+三一龍
古惑菠蘿都要格硬上場
對面班武士刀血牛磨到嘔血
本身冇平均練一定會中伏系列
一號歸隊之後就易玩好多, 雷射劍清場
好彩我三部威龍都升左,應該冇問題
其實好多勢力都係未出本隊

宇宙騎士,超電磁劇情上其實都係先遣隊
Seed後續有Seed destiny
撫子號有劇場版,木連綁左SPT班人可以再做一個新勢力
魔神Z就長做長有
原創其實都有同你講一開始係打輸外星人,所以係的確有另外敵對勢力
Btw人地嗰把係青龍刀
太耐之前玩已經唔記得了
淨係知有幕1號空手接白刃
比福田自肥用突自重現番
想請問下alpha 系列普遍評價係點?

細個用日文玩過第1集
有啲心思思想玩下漢化睇故事
唔知入唔入坑好
結果唔少用返響機戰W,分上下半部
上半部王道故事,下半部係阻止Blue Cosmos失敗引發扎多戰爭,同埋一眾角色修復傷痕既故事

唯一缺點係Boss太中二病
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞