衛冕冠軍意大利歐洲國家盃初選陣容名單 集中討論區

1001 回覆
3 Like 5 Dislike
好多人事實係唔敢去面去
仲懷勉過往之巔
其實4年前都係433
個時恩斯尼 音樂 比拿迪
都算係各自球會嘅核心(音樂當季好似係金靴?唔記得,比拿迪就當季踢到曉飛)
雖然上到大場面各自打返一半折扣

但依家個班基艾沙 史卡馬卡 拉斯柏度利 艾沙拉維 列迪基 薩簡尼
唔好話核唔核心,有d 連必然正選都唔係
咁講真幾年前先贏完歐國盃喎
如果意大利都要唱衰到咁
咁大把國家隊自裁算
又未至於冇得救嘅
不過現階段就現實啲睇下點救囉
點解會有呢啲9屎政策
通常一面倒唱衰嘅人嚟講,贏=符碌/迴光反照,輸=一早講咗

意大利打上屆歐國時講緊三十幾場不敗
呢個好似喺拿玻里有正選?又跟過光頭鳩,最後都冇選
睇佢揀人都on9啦
唔揀右翼,中場揀賭仔都唔揀盧卡,雖然盧卡都唔係好但叫有經驗先
出局屌國米太早拎冠冇精神上嘅投入,輸到傻撚咗?
而家係成班比你教到唔知踢乜撚,去怪啲球員
冇快翼 果陣仲有個Giaccherini
今年冇個運到波 基艾沙都唔再係上屆基艾沙
人腳再不濟都唔至於踢到咁
都係嗰句conte曾經揸住更差嘅牌
光頭佬呢場戰術大師級變陣真係
大部份人都踢啲唔慣嘅位又冇夾開
搞到越踢越亂失晒位咁樣衰
🚨🇮🇹🎙️Luciano Spalletti THROWING #Inter players under the bus:

"#Inter won the Scudetto much earlier...I went around and made sure that Inzaghi kept training intensely all the way until the end of the season...but it could be that mentally they weren't so sharp.

又幾撚好笑
大佬冇咁痴線啦賴地硬咩
而且呢場羅馬人都唔少過國米
對面龍門都係國米添
咁都有得賴真係cls
最應該擲嘅係佢契仔迪羅倫素
斯帕萊蒂的優點是訓練等級高,這個是圈內公認的,被安切洛蒂蓋章過。他執教的球隊往往是第二年出成績,因為需要漫長的整合期,透過高品質訓練/夏訓把想法一點點灌輸給球員,最終給球隊打上自己的烙印。 (雖然因為僵硬和固執又會導致他再帶兩年就走下坡路…)

所以這樣的教練可能就是不適合國家隊,執教國家隊需要因材施教,把最好的資源整合起來,而不是在很短的時間裡強行植入一些理念,甚至改造球員的位置,再加上他的臨場指揮和關鍵戰佈置本來就是弱項,跟大賽就八字不合。

其實光頭剛接手國家隊時還是順著曼奇尼的路子在帶,沿用433陣型,在用人方面做一些小調整,意大利預選賽也踢得挺好的,當時很多人都覺得他比曼奇尼強。

但沒幾個月他就開始改底層邏輯了,從美國拉練開始重塑後場出球體系,走極端傳控路線(真沒有義大利教練會這樣帶國家隊,包括曼奇尼),陣型也照搬了國米的三後衛,結果運氣也差,傷了好幾個鐵定能進名單的球員,特別是阿切爾比,他本身就不是一個很果斷的教練,最後乾脆就在3/4後衛之間搖擺了。

其實如果你看了三月那兩場熱身賽,還有歐洲盃開賽前的兩場熱身賽,就能感覺到義大利的進攻問題已經很大了…所謂的傳控就是便秘倒腳,球根本輸送不到前場,所有進攻球員都很難受,大家被迫在沒有空間的情況下站樁踢球。後場出球更逗,拖後regista被切斷聯繫之後就狗屁都不是了,接球路線和跑位根本就沒練明白。

本來這時候多帶幾個邊鋒還能搶救一下,但從法喬利的入選就能看出斯帕萊蒂還是在迷信自己那一套理念,他的訓練肯定有真東西,球員對他的評價都很高,但這些理念明明就執行不了,球場表現是騙不了人的,這兩場踢得說是依托答辯都算美化了。

所以並不是輸球就甩鍋教練,本來能從這個小組出線應該是及格分起步的,但這個比賽內容實在太垃圾了,從聯賽裡隨便抓幾個中下游本土教練都不會這麼爛,想踢433就找迪弗朗西斯科,想踢352就找帕拉迪諾,讓多數球員發揮原本的實力,成績和內容真不會更差。
簡單嚟講 拎咗世界冠杯冠軍後 呢代球員冇人踢過世界杯淘汰賽
安76幫下手得唔得
用人唯親
又硬頸
結果一唔如意, 就賴球員
完全唔覺得係自己都有問題
成班好似臨時拉夫咁, 好多野都無夾咁
反而瑞士踢得好有默契

球員可能無以前咁勁, 但一直覺得不至於咁差
所以肯定係教練有問題
干地攞隊唔知幾多年最廢意大利都入8強
踢到琴晚個場面咁樣衰
一定係將帥不和架啦搵隊意乙黎踢都無咁差啦
70分鐘成班完全攻唔起,無啦啦又十六強先變陣
唔好搣
掛上牆日日對住反省自己幾咁on9
以前AC好多意大利國腳 依家無晒

呢個獎佢應該走唔甩
而家意大利令我諗起廢力克時代嘅德國,放棄自己最耍家打法,用人又亂點鴛鴦譜,攪到成隊波死吓死吓咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞