衛冕冠軍意大利歐洲國家盃初選陣容名單 集中討論區

661 回覆
3 Like 5 Dislike
佢好似唔想出國,咁都係得北方三強揀
佢意願去祖雲,不過祖雲有冇錢買佢又另一個問題,博洛尼亞開50M都高
意球員多啲出國都好嘅,而家意甲係歐聯無競爭力,雖然話歐戰積分第一,但都係中型球員刷過嚟,去其他豪門訓練下係好事
唔好去巴黎就得
光頭佬可唔可以俾我睇吓bellanova
但係意甲對後衛嘅成長應該係最好,同埋意大利後衛出國通常都冇好結果...
上咗契,唔覺得會唔出
Bellanova 3 def應該有發揮空間
起碼唔會好似契仔咁出個波都出唔到
很多人對卡拉菲奧裡當年受傷的嚴重程度沒概念,這裡簡單介紹一下,視頻慎點…

他的膝蓋骨是被對手生生踹斷的,從側面發力扭曲45度,同款動作只能在黑幫電影裡看到,然而這卻是一場UEFA官方組織的青年歐冠比賽,16歲的卡拉菲奧裡跟著比他大兩三歲的對手踢球,遭到這樣的惡劣犯規。

卡拉受傷之後羅馬的心思就不在球場上了,從主場3-1領先被比爾森勝利4-3逆轉,犯規的捷克球員Vaclav Svoboda被出示第二張黃牌罰下,後來也只禁賽一場。

賽後診斷結果是:脛骨和腓骨骨折,十字韌帶完全斷裂、半月板+關節囊斷裂,用他自己的話說是:“能斷的全斷了”,用醫生的話說是:“十年一遇的傷害」、「通常只能在越野摩托車手身上看到,而不是足球員」、「做好再也踢不了球的心理準備」。

羅馬隊醫第一時間就在場邊對他的膝蓋做了簡單的複位處理,否則卡拉菲奧裡別說再也無法踢球,甚至可能要終身拄拐走路。

當晚羅馬把他送到斯圖爾特醫院,這基本上是羅馬/意大利球員做手術的指定醫院,但討論結果是這手術做不了,得送到更專業的地方,最後羅馬安排他去美國,得到了最好的手術條件。

當時卡拉菲奧裡才16歲​​,雖然也有一定名氣,但通常年輕球員受傷不會有太高關注度,就是因為這次傷病過於慘烈,哲科當天晚上進球後舉了他的球衣,國米等俱樂部也發公告祝福他早日回歸。

2020年18歲的卡拉菲奧裡已經完全傷愈,對陣尤文時上演職業生涯處子秀,而且踢出了非常驚豔的表現,運動能力似乎沒有受到影響。

雖然後續幾年有些磕磕絆絆,但如今21歲的卡拉菲奧裡轉型為中衛,再次成為了意甲最受關注的新人之一,在他身上已經看不到當年重傷的痕跡了。
佢之前好似唔係打中堅?
以前係打左閘,重傷後Zalewski先上位
屌唔講真係唔知咁誇張
如果冇斷腳咪真係變新馬甸尼
又諗起上屆Spina
佢唔同羅馬續約唔知會去邊呢,希望佢踢番起
收山腳
對面條友唔知去咗邊咁,反而Calafiori無放棄到
好想佢返羅馬但似乎無咩可能了
幾搞笑 班傳統強隊去晒上線
不過我意而家對乜我都覺得贏唔到
淘汰賽變身
意大利最大敵人就係意大利自己
意粉心態:睇得一場得一場
又迪馬高又基艾沙又薩仔
左路塞硬車
諗起以前有套漫畫話阿根廷係用手踢波
對瑞士延續90分鐘淘汰賽不敗就收貨
88年之後唯一一次淘汰賽輸就係12年比西班牙炒
唔會㗎, 如果佢433收起法迪斯
左邊迪馬高, 基艾沙
右邊契仔,薩卡尼或者調轉啦
咁2邊起碼有足夠能力去波, 正前用埋列迪古活力其實好夠
光頭想用返拿波里嗰套就要咁, 搵柏歷堅尼唉邊唔知做乜
其實你主打433唔要gatti, Folorunsho揀奧蘇連尼仲合理, 揀3後防嘅人去打4後衛真係黑人問號
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞