信用卡討論區(192) 呢度唔係CS,睇咗頭post同terms,追埋 post 先問/RIP,永遠懷念家姐

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
SC 個priority我無, 所以唔清楚,
佢張sc cx 好似有4張CX lounge, 如果一年去既次數唔多, 其實都夠用

HSBC premier 我覺得好有用
1: 可以group哂其他卡換avios, 一年有1-2次+25%, 換AM得10. 換AV有15, 25%後有18.75, 差好遠, 反正最後都係換番CX, 時間自由其實見洗好多
另外如果換qatar, AV好易換, AM超難換
2: 佢有個list 餐廳1送1, D餐廳唔差, 同埋唔係抬高100%再1換1咁老土
3: 而家AV仲要加埋finnair, OW黎講AV真係玩哂, 如果你有研究過AV所有計劃, 你會發現超級屈機, AM優勢只有自家位置多D既優勢

有唔有用, 真係睇你要咩野
我1年飛20-30次, 獨遊佔8成, COVID前拎住張Priority Pass入lounge 非常有用, 而家有status通常入番CX / qantas lounge, 用少左好多
你問我酒店4送1有無用, 係我到無用, 因為亞洲區, 我好少連續住4晚, 快閃3D2N. 4D3N多,
歐洲個D去得長都會轉city, 好少連續stay 4晚, 同埋我住宿要求唔高
但我諗一定有人次次去親都5D4N, 住貴酒店, 咁對佢地黎講就好有用

所以有唔有用, 都係睇你用唔用得著
想問下交租黎講,係咪rentsmart 用wakuwaku + earnmore最抵玩?
想問係咪上咗一次Premier申請咗張卡之後就算跌返落advance或者one,張卡都會keep住?
諗多咗,唔會,會cut

同埋香港冇咗advance 好耐
qr app 查唔到jal 飛?
我1年飛20-30次

養唔養狗
申請要幾耐? 等佢做25%先申
單身狗咪可以話飛就飛
17定18年, UO成日做promo
去日本都係幾百連稅
戶口即時升,卡就算即批都應該要等一個星期寄嚟
唔得
家庭主婦申請渣打smart見啲媽媽group話無入息入幾皮落戶口就OK,但頭先申請個初步批核被拒絕左,係咪要打電話上去問下,定係無野可以做?
未有
MMPower 派彩
HSBC個最紅冬日賞2023
有冇人已經收到回贈?

Deadline 5月31
今日仲未有
大貓不嬲都係 deadline fighter
原來係咁
想請教 黎緊想買iphone 15想賺迎新
依家有既卡:渣打smart + simply cash; wakuwaku; 中信motion; 恆生enjoy; 東亞world Master+ i-titanium; 中銀cheers; Mox

如果食迎新好似得返HSBC,DBS, 同安信
假設淨係用黎買iPhone 之後唔會用佢,係咪HSBC visa signature 再揀賞家居係豐澤買 最抵
想問下咁多位如果我買緊電腦野,如果用paypal俾信用卡(red卡)係會唔會計4%回贈的
補充埋係香港既電腦舖
網店應該計
屌,啲CS真係垃圾
一開始我online問個191.88點計出嚟,check咗15分鐘竟然答我3800x0.05049,屌你我statement都睇到啦使L問你咩?一係你3分鐘咁答我都算q數
咁我問0.05049係點嚟佢又check完先話跟27/3 Visa冇手續費
到我話我check晒27/3-2/4咁多日都唔見呢個rate佢又反口話啲匯率會轉唔跟實交易/誌賬日,具體邊日就唔知....我即轉打畀CS,答嘅差唔多都係講唔到個rate係點嚟,一味淨係話跟Visa.......咁我話要求退款
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞