信用卡討論區(192) 呢度唔係CS,睇咗頭post同terms,追埋 post 先問/RIP,永遠懷念家姐

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
想打泰國
1+2: 即係你唔會有機會用到 Priority Pass, 除非你掉低屋企人自己入
3: 酒店4送1, 計番係有平, 不過有D限制
i: 一定要經佢Hotline
ii: 只計酒店錢, 唔計稅費, 佢會專登問番酒店拆番開條數
iii: 有種無形限制 每次都要住4晚

呢個你自己計番 平時住酒店平均每晚幾錢
亞洲區, 日本, 泰國酒店而家好平 係台灣貴D
用red 有4%回, 再經agoda個D又平D, 拉上補下, 實際可能平1X%, 無25%

4: 提前2星期就放到假, 換機票黎講好大優勢
張卡而家儲里數無優勢
不過間接買里數, 都仲叫OK
用citi pay all, 比如你要交50000租, 成本1% = 500
交完有100000積分, 12積分=1里
配合埋qatar 30%, 有10833 avios
你自己計番年費+pay all實際幾錢里
另外諗埋實際情況, 2星期前講就放到假, 你老婆同仔女呢, 係咪都可以隨時飛
如果要就番紅日, 基本應該無哂機票換
14日前換個D, 多數得番經濟, 無哂J
如果換歐洲qatar J, 150000avios
用番頭先交50000租做例子
1年有130000avios + 年費送個D, 岩岩好用到1人來回
成本連埋稅大約$13000-14000/人, 對比cash買一定平好多 但只會換到2人, 如果真係諗住用錢買里數, 建議用HSBC RC仲快仲實際 成本差唔多

結論
張卡而家儲里數無優勢情況下(以前$6/里既卡唔多)
新卡仲要3800年費

除非成日獨遊, 係咁用Priority Pass
或者經常性住品牌酒店4送1
其他優勢係要比年費既情況下 都唔太值得

利申: 持有張卡近10年, 淨係用過1次4送1
Priority Pass以前成日用, 獨遊非常好用
張卡而家對我都無咩用
不過我舊制$2500, 所以仲放係到
我之前單交易商戶收日元退都係日元,所以上面啲數都係用外幣金額做base,對返v/m 個網係match到0% 手續費匯率,不論扣定退都match 到,真係匯率差異

你本身單交易係商戶指定收你港元無得轉?你授權果陣扣果陣都係港元?所以先會咁港再轉磅再由磅轉港?
比係比鎊 退都係退鎊
睇住個sales插返張卡入機 退返鎊
return 唔當你 sell 外幣咁計
唔等於個系統 buy/sell 一樣 rate
想問經QR係咪可以換JL business?係咪唔可以好似CX咁就咁網上搵,一定要經客服問?
真係完全計唔返喎,左計右計都唔match
應該同上面有啲assumption apply唔到計唔到
咁即係 v/m hide左buy rate
顧客永遠查唔到
得誌帳果陣出嚟開估
Evermiles係唔係訂酒店最抵果張
見得佢有agoda85折
唔想用中銀infinite
仲未有wo
有人收到mm未
講錯咗 return唔當buy先啱

咁呢個前者下 show 比你做咩
你想知咪自己調轉篤返逆向嘅 sell rate
agoda 直入未必貴過 85 折
sc cx 喺Trip.com book酒店係咪計$6/里定係$4/里?
網上$4/里
依家夠$16000仲可以$2/里
x2
恒生卡既作用係免費冚卡
而prestige 通常批額更鬆啲
可以換
無錯,JL所有機票必須經客服換(即係稅任佢開天殺價)

我都有
成2個月前幾蚊嘅事諗住算,不過而家睇番真係想知佢點計,食水咁深?
聽日揾CS問吓
賣價加 1.95%
退款就買價加(減)1.95%
買賣價差距,計埋匯率差距
來回可能都成5%
咁你大額條數咪大囉
佢差10%都得,問題係而家計唔番條數,電腦嘢出錯機會少,但我起碼要知個數係點嚟
超級專業。。。。
感謝巴打用咁多時間回覆
想問多句 其實係咪香港信用卡界真係有一個現象係要求高少少嘅信用卡
反而唔係最有用?
事關前排升咗HSBC premier 同埋 SC 個priority
職員叫我順便申請埋兩張卡 (premier信用卡 同埋 sc張藍卡)
住家拎住兩張卡 完全唔知有咩特別長處
反而red / vs 仲好似多優點
sccx 藍卡 6/8 前得四張 cx lounge pass bonus
6/8 改完多個外幣 $3/里
高過綠卡 $4/里
不過攞得起藍卡開埋優先理財信用卡攞 priority pass 入難民營會有彈性啲

咁單計渣兜 高一級咪 offer 到 lounge 呢啲比你
有無用就自己諗

跟住呢樣唔關咩卡事但係關要求事
渣兜玩 360 全面賞嘅話有 priority 戶口 靠銀行業務係可以賺多好多回贈

hsbc 計 premier 好似真係無用
不過 vs 以前係算高要求
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞